Ukrayna’da insansız bir uçak kullanılarak kargo paket teslimi rekoru kırıldı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

29 Temmuz’da Nova Poshta, insansız bir uçak kullanarak dünyadaki bu tür uçaklar için rekor bir mesafeye – 480 km – paketleri teslim etti.

Test sevkiyatı, Kiev yakınlarındaki Çayka havaalanında sabah 7’de yüklendi. 5 saat sonra – öğlen 12’de – uçak Harkov’da bulunan “Korotiç” havaalanına indi.

Uçuş, 100 km seyir hızıyla 300 metre yükseklikte gerçekleşti.

Nova Poshta’nın başkanı Aleksander Bulba “Dünyada ilk kez kalkışlı insansız bir hava aracı 480 km mesafeyi uçtu. “Nova Poshta” dışında hiçbir lojistik firması böyle bir şeye cesaret edememiştir. Uçuş süresini 3 saate indirmeyi ve insansız hava araçlarıyla teslimatı ölçeklendirerek çoğu müşteriye sunmayı planlıyoruz” dedi.

Test uçuşunda kullanılan kurye uçağa toplam ağırlığı 5 kg olan sadece birkaç koli yüklendi. Uçuş, Ukraynalı Aerodron şirketi tarafından geliştirilen uzaktan kumandalı Discovery uçağı tarafından yapıldı. Uçak 60 kg yük taşıma kapasitesine sahip.

Posta işletmecisi, ticari taşımacılık için 340 kg kargo taşıyabilen 150 km/s uçuş hızına sahip bir drone kullanmayı planlıyor. Düşük bir yüke sahip bir drone kullanılarak acil teslimatları daha sık göndermeye ve daha hızlı teslim etmeye olanak bulunacağını belirten firma yetki “Böyle bir olasılık, bir milyonu aşan nüfusu olan şehirler arasında aynı gün teslimatı gerçekleştirmeyi mümkün kılacaktır. Şimdi bunu test ediyoruz.” dedi.

2019 yılında teslimatı hızlandırmak için çalışmalara başlayan Nova Poshta Lviv ve Dnipro arasında kargo uçuşları başlattı ve Ukrayna’nın batısındaki ve doğusundaki şehirler arasındaki koli taşıma süresini iki günden bir güne indirdi. Bu hizmet birkaç aydır verilmektedir.

ukrhaber.com

Ukrayna, orman yangınlarını söndürmek için Türkiye’ye yangın söndürme uçağı gönderdi

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com