Ukrayna’da insani yardım kisvesi altında ikinci el ithalat yasaklandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sosyal Politika Bakanlığı, insani yardım kisvesi altında ülkeye getirilen ürünlerin Ukrayna’ya ithalatı yasaklıyor ve Ukrayna yasalarında gerekli düzenlemeleri yapıyor.

Sosyal Politika Bakanı Yardımcısı Oleg Koval “Bugün, herhangi bir yardım vakfı, insani yardım kisvesi altında gümrükleme olmadan sınırı rahatlıkla geçebileceği ve depoya her şeyi indirebileceği bir düzenleme var. Ardından, bu ürünleri ikinci el mağazalarda veya pahalı butiklerde görüyoruz. Bu nedenle gümrüklerde haftada 50 milyon UAH ve yılda 2 milyar UAH’tan fazla kaybediyoruz. Sosyal Politikalar Bakanlığı bu durumda bir protokol bile oluşturamıyor.” denildi.

Bakan yardımcısına göre, bu ürünleri para karşılığında satan iş adamları, insani yardım kisvesi altında vergiden muaf olarak ikinci el malların ithalatında bu mevzuatı aktif olarak kullanıyorlar.

Koval’a göre, bakanlığın yeni girişimi şu düzenlemeleri içeriyor:

  • Ordu, doktorlar, kurtarıcılar vb. için özel amaçlı kıyafetler dışında kullanılmış kıyafet ve ayakkabı ithalatının yasaklanması;
  • Sınırı geçmeden iki hafta önce malları insani yardım olarak tanımlayan belgelerin sunulması;
  • Ağırlık belirtimi ve eşya sayısı bağlamında sınırı geçmeden önce yükün zorunlu gümrük denetiminin başlatılması;
  • Ürünlerin alıcılara -insani yardım- dağıtımını gözlemlemek için sosyal hizmet çalışanlarının katılımı;
  • Bu tip kuruluşların insanı yardım kuruluşu kayıtlarından çıkarılması ve kurucularının insani yardım malzemelerini taşımasını yasaklamak.

Sosyal Politika Bakanlığı’na göre, 2019’un 10 ayı boyunca, yarısından fazlası giysi ve ayakkabı olan 20.1 bin ton insani yardım ürünü ithal edildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com