Ukrayna’da ilk kez kehribar madenciliğine izin. İhale fiyatı 90 kat yükseldi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rivne bölgesinde kehribar madenciliği yapmak için açık artırma yöntemiyle bir ihale gerçekleştirildi ve Ukrayna’da ilk kez kehribar madenciliği için iki bölgede yasal izinler verilmiş oldu.

kehribar madenciliği

Rivne Bölge Devlet İdaresi başkanı Vitaliy Koval tarafından yapılan açıklamada Sarny bölgesindeki Alekseevka köyünde 10 hektarlık iki parselde kehribar madenciliği için Haziran ayında Prozorro web sitesinde ihale ilanı yayınlandı. İlk açık artırmaya dört, ikincisine ise altı firma katıldı.

Koval “17 Temmuz’da online açık arttırma gerçekleşti. Sonuç tüm beklentilerimizi aştı. İlk bölümün başlangıç fiyatı 319.6 bin UAH idi. Ve açık artırma sırasında, neredeyse 40 kat arttı ve 12 milyon 630 bin UAH tutarında ihale sonlandı. İkinci bölüm ise 333.2 bin UAH fiyatı ile başladı ve açık arttırmada fiyatı 90 kat artarak 29 milyon UAH ile sonlandı.” dedi.

Ayrıca ihaleyi kazananların beş yıl boyunca bu alanlarda jeolojik araştırma yapma ve kehribar çıkarma haklarını elde ettikleri belirtildi.

  • Ukrayna parlamentosu Verkhovna Rada, geçen yılın sonunda, 5 yıllık bir süre için kehribar madenciliği ile toprakaltı çalışması için tek tip izinlerin sağlanmasına izin veren bir yasa kabul etmişti. Yasaya göre ihade edilen arazi büyüklüğü 10 hektarı geçemez.
  • Aynı zamanda, yasa arazi ıslahı şartlarına uymama yükümlülüğü ve sebep olunan zararı tazmin etme yükümlülüğü getirmektedir.
  • Ayrıca, kehribarın yasadışı çıkarılması, satışı, satın alınması, taşınması ve depolanması için cezai şartlar getiren değişiklikler yapılmıştır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com