Ukrayna’da ikinci tur belediye başkanlığı seçimleri 29 Kasım’dan önce yapılacak.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sandık çıkış anketlerine göre Kiev, Lviv, Dnipro, Odessa, Harkov dahil çok sayıda şehirde ikinci tur seçimlerin yapılması beklenmektedir.

oy kullanma

Hükümet ve partilerden bağımsız sivil bir örgütlenme olan OPORA ağının başkanı Olga Aivazovskaya, yaptığı bir yorumda Ukrayna’da yerel seçimlerin ikinci turunun 29 Kasım’dan önce yapılması gerektiğini, Aralık ayında olmasının ise ancak istisnai bir durumda mümkün olduğunu belirtti.

Ukrayna’da yerel yönetim seçimlerinde belediye başkanları adaylarından en az birinin % 50 oy alması gerekmektedir. Çoğunluğu sağlayan aday olmadığında seçimler ikinci tura kalmaktadır.

Seçim komisyonunun seçimlerden en geç 12 gün sonra sonuçları açıklaması gerektiğini söyleyen Aivazovskaya “Seçim komisyonlarının sonucu belirlemesi için son tarih 25 Ekim’den sonra 12 gündür. Bu ise 6 Kasım’dır. Kural olarak, komisyon bu süreyi bir gün daha uzatma hakkına sahiptir, yani 7 Kasım’a kadar. Bu nedenle, ikinci tur için en fazla üç hafta üstüne koyabiliriz. Yani son tarih 29 Kasım.” dedi.

Kendi görüşüne ise, ikinci tur 15 veya 22 Kasım şeklinde belirlenmeli diyen Aivazovskaya “Aralık ayından bahsedersek, bu istisnai bir durum olabilir: Mahkeme kararları, temyizler işin içine girerse olabilir ki bu benim görüşüme göre pek olası değil.” diye ekledi.

Farklı sandık çıkış anketlerine göre Kiev, Lviv, Dnipro, Odessa gibi büyükşehirler de dahil çok sayıda şehirde genel çoğunluk sağlanamayacak ve ikinci tur yapılacak gibi görünmektedir.

2015 yerel seçimlerinde Kiev ve Dnipro’da ikinci tur yapılmış; Lviv, Harkov ve Odessa’da belediye başkanları ilk turda belirlenmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com