Ukrayna’da ikamet adresinin beyanı ve tescili: Bilinmesi gerekenler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1 Aralık 2021’de Ukrayna’da “Ukrayna’da ikamet yerinin beyanı ve tescili için kamu (elektronik kamu) hizmetlerinin sağlanması hakkında” yasa yürürlüğe girdi. Yasa, pasaportlara pul yapıştırılmasını, bir kimlik kartına kağıt eklenmesini ve kurum ziyaretleri iptal ederek, ikamet yerinin kaydı prosedürünü basitleştirmeyi amaçlamaktadır.

Adli Yardım Koordinasyon Merkezi’ne göre, artık Ukraynalılar ikamet ettikleri yer hakkında bilgi sağlamanın iki yolu arasında seçim yapma fırsatına sahipler: ikamet yerlerini beyan etmek veya kaydettirmek. İlgili kanun maddesine ise şuradan ulaşılabilir.

Fark:

Bir kişinin ikamet yerinin beyanı: Bir kişinin ikamet yerinin adresinin tescil makamına ait bir kişi tarafından Birleşik Devlet Elektronik Hizmetler Web Portalı’nı kullanarak ikamet yeri beyanını elektronik biçimde sunması ve ardından bu bilgileri bölgesel topluluğun siciline girmek;
Bir kişinin ikamet yerinin kaydı: Bir kişinin ikamet ettiği yer hakkında bilgilerin, bir kişi tarafından kağıt formda sunulan bir ikamet yerinin tescili başvurusu temelinde bir bölgesel topluluk siciline girilmesi.

Ukrayna’da banka kartları hangi durumda bloke edilebilir?

İkamet yeri ilan etme ve tescil etme prosedürü

Ukrayna topraklarında ikamet eden Ukrayna vatandaşları ile Ukrayna topraklarında yasal olarak kalıcı veya geçici olarak ikamet eden yabancılar veya vatansız kişiler, yeni bir ikamet yerine geldikten sonra 30 takvim günü içinde beyan veya kayıt yaptırmak zorundadır.

Ebeveynler, yeni doğmuş bir çocuğun ikamet yerini, doğumundan itibaren 3 ay içinde kaydettirmeli veya beyan etmelidir.

14-18 yaş arasındaki bir çocuk, ebeveynlerinin veya diğer yasal temsilcilerinin veya onlardan birinin ikamet ettiği yerde, bu kişilerin rızasına gerek duyulmadan ikamet yerini bağımsız olarak beyan eder. Bu kişiler farklı bir ikamet yeri beyan ederse, ebeveynlerinin veya yasal temsilcilerinin elektronik imza ile teyit edilmiş muvafakatnamesinin olması gerekir.

14 yaşından büyük çocuklar sadece pasaport ile kayıt yaptırır veya ikamet yerlerini beyan eder.

Online hizmet nasıl alınır:

Elektronik ortamda idari ücretin ödenmesine ilişkin bir beyan ve bilgi gönderilmesi gerekmektedir. İkamet yerinin beyan edildiği adreste kişinin konutun maliki (ortak malik) olmaması durumunda, konut sahibinin (ortak maliklerinin) muvafakatiyle, konut için yetkili kişi Birleşik Devlet Elektronik Hizmetler Web Portalı aracılığıyla elektronik ortamda ikamet beyanında bulunur.

Ukrayna’da otogazın fiyatı bir yılda yüzde 50 arttı

Adres kayıt yerinden bir kişinin çıkarılması prosedürü

Başvuru hem yazılı, hem de elektronik ortamda yapılabilir. Gerekli evrak listesi (yazılı olarak ibraz edilmişse) ve idari ücretin ödendiğine dair teyid başvuru ile birlikte sunulmalıdır. 14 ila 18 yaş arasındaki çocuklar için ebeveyn veya yasal vasi onayı gereklidir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com