Ukrayna’da hurda metal ihracatına getirilen ek vergi süresi uzatıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da hurda metalde ton başına uygulanan 58 euro tutarındaki ihracat vergisi 5 yıl süreyle uzatıldı. İlgili yasa tasarısı, 27 Nisan Salı günü yapılan toplantıda 291 parlamento üyesi tarafından desteklendi.

Vergi, Ukrayna madencilik ve metalurji kompleksinin işleyişini istikrara kavuşturmak için Eylül 2016’da getirildi. Verginin kabulü, iç piyasada hurda metal açığının ortaya çıkmasını önlemeyi sağlamaktadır.

Hurda metal ihracatına uygulanan verginin uzatılması 21 bin 500 işi tasarruf ederken; 3 bin 500 yeni iş yaratacak, GSYİH’ye katkısı ise % 0.03 oranında olacak. Metalurji ve ilgili endüstrilerin daha da gelişmesini sağlarken daha çekici hale getirerek ek yatırımları da getirecektir.

Rada’nın ekonomik kalkınma komitesi başkan yardımcısı Dmitriy Kisilevskiy, hurda metal olmadan Ukrayna metalurjisinin (GSYİH’nın % 10’u ve mal ihracatının % 35’i) çalışamayacağını söyledi. Sadece katma değeri yüksek ürünlerin ihracatının güçlü ve zengin bir ülke olmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

“Bu durumda, 1 ton ihraç edilen hurda Ukrayna’ya 2 bin UAH’dan biraz daha az kazandırıyor (bu, 58 Euro’luk bir verginin ödenmesi anlamına geliyor). Aynı şeklde 1 ton hurda, Ukrayna çelik fabrikalarında işlenmiş çelik ürünlere dönüşürken yaklaşık 8 bin UAH getiriyor Yani, devletin hurdayı metale ve daha sonra bitmiş ürünlere işlemesi, hammadde ihraç etmekten 4 kat daha karlı.” dedi.

Milletvekiline göre, kabul edilen yasa tasarısı uluslararası yükümlülüklerle çelişmemektedir.

Kisilevskiy “Bu, ayrımcı olmayan geçici bir önlemdir. Güvenlik nedenleriyle istisnalara ilişkin DTÖ yasasına uygundur: bir savaşımız var, Kırım ilhak edildi, kronik bir ticaret açığı var. Hiçbir hak talepte bulunulumadı. Ve şimdi, resmi olarak Kiev’in DTÖ çizgisinde konumuyla birlikte kendine güvenen bir müzakeresi var.” diye özetledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com