Ukrayna’da hangi durumlarda fazla mesai ödenir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, beş günlük veya altı günlük bir çalışma haftası oluşturmak mümkündür. Fazla mesai, her çalışan için art arda iki gün boyunca dört saati geçmemelidir.

Ukrayna’da günlük çalışma 8 saati, haftalık çalışma da 40 saat ile sınırlandırılmıştır.

Kirovograd bölgesindeki Gostrud Ofisi basın servisi tarafından yapılan bir açıklamada “Bir çalışanın işverenin talimatı üzerine veya işverenin bilgisi dahilinde iş gününün normal süresini aşan şekilde çalışması durumunda, bu fazla mesaidir. İşçi normal bir iş günü sona erdikten sonra işverenden herhangi bir emir almadığı takdirde işi yaparsa, fazla mesai sayılmaz.” denilmiştir.

Bakınız: Zelenskiy, İş Kanunu İhlali Cezalarını Düşürmek Gerekiyor

Fazla mesai ücretlerinde nasıl çalışılır:

* Ukrayna Çalışma Kanunu’nun 106. maddesine göre, fazla mesai ücreti saatlik ücretin iki katı oranında ödenir ;
* Yarı zamanlı çalışan kişinin fazla mesai ücreti, ilgili kalifiye çalışanın ücret oranının yüzde 100’ü üzerinden hesaplanarak ödenir;
* Çalışma saatlerinin toplu muhasebesi durumunda, hesap döneminde belirlenen çalışma süresi dışında çalışılan tüm saatler fazla mesai olarak ödenir.
* fazla mesailer tazminata dahil değildir.

Fazla mesai limitleri:

* Fazla mesai art arda iki gün boyunca her çalışan için dört saati ve yılda 120 saati aşmamalıdır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com