Ukrayna’da gelir vergilerinde değişiklik. Çok kazananlara daha çok vergi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Halkın Hizmetkarı Partisi tarafından sunulan yeni yasa tasarısı ile çalışanların kazançlarına göre farklı vergi oranlarının belirlenmesini öngörülüyor. Buna göre kişiler ne kadar kazanırsa, o kadar fazla vergi ödeyecek.

Milletvekillerine göre, böyle bir sisteme aşamalı ölçek denilmekte ve halihazırda 28 Avrupa Birliği ülkesinden 22’sinde başarıyla uygulanmaktadır. Bu değişiklik Ukrayna’nın tüm vatandaşlarını etkileyecektir.

AB ülkelerinde böyle bir sistem uygulamaya konduğunda da, ilk başlarda halkın öfkesine neden olmuş ancak pratikte, bütçeyi arttırması nedeniyle zaman içinde şiddetli tepkilerin azaldığının ortaya çıktığı belirtildi.

Ne kadar gelir vergisi ödenecek?

AB’deki maksimum vergi oranı % 40 iken, diğer dört ülkede % 50’nin üzerindedir. Şu anda Ukrayna’da kişilerin geliri ne olursa olsun vergi oranı % 18 oran üzerinden ödemektedir. Aşamalı ölçekte ise oran % 18 ila % 54 arasında olacaktır.

Yasa tasarısına göre 47.2 bin grivnadan daha az bir gelire sahip Ukraynalılar % 18 ödeyecek; ancak 94.4 bin grivnadan yüksek gelire sahip olanlar % 54 ödeyecek.

Nüfusun % 93’ü 47.2 bin UAH’ın altında gelire sahip olduğundan, çalışan Ukraynalıların çoğunluğunun asgari oran üzerinden vergi ödeyeceğini belirtmek gerekir. Ek olarak, vergi oranı tüm maaş üzerinden değil, belirlenen limitleri aşan miktarlar için geçerli olacaktır.

  • 47.2 bine kadar – Vergi oranı % 18;
  • 47.2 bin – 94,4 bin – Vergi oranı % 36;
  • 94.4 bin üzeri – Vergi oranı % 54.

Uzmanlar, böyle bir sistemin uygulanması ile, işadamlarının yüksek orandaki vergiyi ödememek için gelirlerini gizlemeye başlayabileceği konusunda uyarıyorlar.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com