Ukrayna’da film ve video üretim maliyetini düşürmek için hazırlanan yasa yürürlüğe girdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Meclisi Verkhovna Rada’nın 21 Temmuz 2020’de kabul ettiği 821-IX numaralı “Video ve film yapım endüstrisinin uluslararası rekabet gücünün desteklenmesi ve artırılmasına ilişkin Ukrayna Vergi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa’yı imzaladı.

Yasa, Ukrayna’da video, film, animasyon (çizgi film) filmlerinin, televizyon programlarının, reklamların, fotoğraf reklamlarının üretimi ve düzenlenmesi; hizmetlerin ihracatında KDV muafiyeti yönünde avantajlar getirmektedir.

Ayrıca, yasa, Ukrayna’da vergilendirilebilir yerleşik olmayan gelirler listesinden “Ukrayna’da Sinematografi Devlet Desteği Hakkında” yasası tarafından öngörülen nitelikli harcamaların bir kısmının iadesinde sübvansiyonları hariç tutan normu Vergi Kanunu’na geri getirdi.

Yasanın imzalanması sebebiyle yayınlanan mesajda, “Böylelikle belge, yerleşik olmayanlar tarafından görevlendirilen film ve video materyallerinin üretimi için hizmetlerin sağlanması koşullarını iyileştiriyor, bunları Avrupa ülkelerindeki uygulamalarla uyumlu hale getiriyor ve böylelikle bu tür hizmetlerin üretiminin Ukrayna’daki rekabet gücünü artırıyor” denildi.

Bilgilere göre, yabancı şirketler için film ve video prodüksiyon hizmetlerinin maliyetinin düşürülmesi, Ukrayna’da bu endüstrinin gelişmesine, film üretimiyle ilgili endüstrilerin büyümesi nedeniyle ulusal ekonominin gelişmesine ve büyümesine katkıda bulunacak: bununla birlikte yaratıcı endüstrinin yanı sıra otel ve restoran işletmeciliği, ulaşım, finans, hukuk hizmetleri, diğer sektörlerin ilgili hizmetleri, turizmin gelişmesi ve Ukrayna’nın turist çekiciliğinin artırılması konusunda destek olacaktır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com