Ukrayna’da erkekler de doğum iznine gidebilir: Ebeveynlerin hakları eşitlenecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da babaların çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmelerinin yolunu açmak için, parlamentoda erkek ve kadınlar için çocuklarının yetiştirilmesinde eşit haklar getiren 3695 sayılı yasa tasarısı tescil edildi.

erkekler de Ukrayna'da doğum iznine gidebilir

Belgenin mecliste çoğunluk oyu ile desteklenmesi halinde, babalar anneleri ile aynı hak ve görevlere sahip olacak. İş Kanununda “kadın” ve “anne” kelimelerini “çalışan” olarak değiştirerek “baba” kelimesinin eklenmesi de istemektedir.

Babalar hangi hakları alacaklar?

Doğum izni: Mevcut yasa uyarınca, bir kadın üç yıl doğum iznine gidebilir. Böyle bir izni reddederse, onun yerine babası bu izni alabilir. Bu durumda, erkek işverenine karısının işyerinden doğum iznini reddettiğine dair bir sertifika getirmelidir. Şimdi böyle bir evrak gerekmeksizin babanın anne yerine doğum iznine gitmesi öneriliyor.

Ek izinler: İki veya daha fazla çocuğu olan kadınlar yıllık ek izin alma hakkına sahiptir. Tasarı kabul edilirse erkeklerin de ek izni olacak.

Yarım tatil: Şu anda 14 yaşından küçük bir çocuğu olan bir kadının çalışma süresini kısaltma hakkı var.

Doğum sürecindeki izinler: Parlamenterlerin iş hukukuna eklemek istediği yeni bir normdur. Kabul edilirse, bebeğin babası, çocuğun annesiyle evli olup olmadığına bakılmaksızın 14 gün boyunca bir kerelik ücretli izin hakkı alacaktır. Tek koşul, babanın çocuğun annesi ile yaşaması gerektiğidir. Bu izin doğum tarihinden itibaren üç ay süresince kullanılabilir.

Kaynak: rbc.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com