Ukrayna’da emlak vergisi için yeni yasa hazırlığı: Emlak vergisi nasıl hesaplanıyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’nın vergi komitesi başkanı Danilo Getmantsev ile yapılan bir röportajda ifade edildiğine göre artık emlak vergileri metrekare üzerinden değil değer üzerinden hesaplanmalıdır.

Emlak vergisi

Gentmansev “Emlak vergisi hakkında konuşursak, o zaman benim görüşüm, gayrimenkulleri oturum alanına dayanarak vergilendiremeyeceğinizdir. Tarihte pencerelerine göre bir vergi vardı. Ve şimdi metre cinsinden bir vergimiz var. Bu şekilde hesaplama kesinlikle konutun ekonomik değerine karşılık gelmez ve gelişmiş ülkelerin uygulamalarına da uymamaktadır. Bu nedenle, burada – tıpkı toprak vergisinde olduğu gibi – açıktır, maddi bir değer üzerinden, nesnenin ekonomik değeri üzerinden ilerlemeliyiz. Ve bu anlamda, arazi dışındaki taşınmazların vergilendirilmesi kavramını kesinlikle değiştirmekten yanayım.” diye açıkladı.

Verkhovna Rada‘nın zaten vergi hesaplama şeklini değiştirecek bir yasa tasarısı hazırladığını da belirten Getmantsev “Belki gelecek yıl olmayacak, ama yine de bunu yapıyoruz. Bugünün akşamı değil ama yarın. Bu arada metre üzerinden ödeme yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Mevcut durumda gayrımenkul vergileri 60 metrekareyi aşan daireler ile 120 metrekareyi aşan evler için hesaplanmaktadır.

Eğer bir kişinin hem evi hem de apartman dairesi varsa, o zaman toplam alanına bakılmakta olup, toplam alan 180 metrekareden fazla ise vergi ödemektedir. Örneğin, evi 110 metrekare ve dairesi 65 metrekare ise vergi ödemek zorunda değildir.

300 metrekareden fazla alana sahip daireler ve 600 metrekareden fazla alana sahip evler için ise 25 bin grivna vergi ödenmektedir.

Ukrayna’da gayrımenkul için ödenmesi gereken vergiler?

Kiev’de üst limiti aşan her bir metrekare için 70.84 UAH ödenirken Odessa’da bu rakam sadece 4.24 UAH.

Maksimum emlak vergisi oranı, normun üzerindeki her metrekare için asgari ücretin % 1.5’idir. 1 Ocak itibaren, Ukrayna’da asgari ücret 4,723 UAH olup, böylece, gayrimenkulde maksimum vergi oranı metrekare başına 70.84 UAH olmaktadır.

Ukrayna Vergi Kanunu yerel makamların vergi oranlarını ve alan oranlarını belirlemelerine izin vermektedir.

Harkov’da vergi oranı % 1’e (47.23 UAH / m2) düşürüldü ve dairenin vergiye tabi olmayan alanı 85 metrekareye çıkarıldı.

Odessa’da, bireyler için konut emlak oranı % 0.1 (4.72 UAH / m2) ve konut dışı mülkiyet üzerinde % 1 (47.2 UAH / m2) düşürüldü.

Lviv’de, daire oranı % 0.5 (23.61 UAH / m2) iken evler için % 1 (47.23 UAH / m2).

Ancak Kiev ve Dnipro maksimum vergi oranı uygulamakta olup % 1.5 (70.84 UAH / m2) şeklinde vergi toplamaktadır.

  • Ukrayna’da konut emlak vergisi bireyler tarafından ödenir. Sahip oldukları konut alanı belirlenen limiti aşarsa (gayrimenkul sayısından bağımsız olarak) vergi öder.
  • Vergi, örnek olarak dairenin alanı 80 metrekareyse, belirlenen sınırı aşan 20 metrekare için ödenir.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com