Ukrayna’da elektronik sigara ürünlerine yeni düzenleme

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Blacknote

Başbakan Aleksey Gonçaruk tarafından açıklandığına göre 24 Aralık’taki toplantıda hükümet, Ukrayna’da elektronik sigara dolaşımını düzenleyen mevzuatta değişiklik için çalışma başlattı.

“Biz diğer tütün ürünleri ile son çıkan (elektronik sigara) tütün ürünlerini eşitliyoruz. Ukrayna yasalarına uygun olarak elektronik sigaraların dolaşımı düzenlenmelidir”.

Bakanlar Kurulu, elektronik sigara ve en son tütün ürünlernin reklamıyla ilgili kısıtlamalar getirmeyi de planlamaktadır. Şu anda elektronik sigara içmek olağan, ancak halka açık alanlarda yasaklanacaktır. Hükümet başkanı Ukraynalıların sağlığını tütünün zararlı etkilerinden korumanın devletin bir görevi olduğunu da vurguladı.

Gonçaruk‘a göre, tütün ürünlerinin dolaşımının düzenlenmesi bir Avrupa temel pratiğidir.

Buna karşılık, Philip Morris Ukrayna Dış İlişkiler Direktörü Natalia Bondarenko‘ya göre, hükümetin girişimi AB düzenleme uygulamasına uymuyor.

Bondarenko “Tütün ve nikotin içeren ürünlerin düzenlenmesi alanındaki Ukrayna mevzuatının AB gerekliliklerine uyarlanması tasarısı (Bakanlar Kurulu tarafından geliştirilmiştir.) 2014/40 / EC sayılı direktifin gerekliliklerine uymamaktadır. Bu nedenle, bu yönerge uyarınca ısıtmalı tütün ürünleri, en son dumansız tütün ürünleri, mükemmel tütün ürünü olarak ayrı olarak sınıflandırılmıştır.” diye belirtti.

Imperial Tütün Ukrayna Kurumsal ve Hukuk İşleri Direktörü Yulia Zavalişina ise, tasarının aynı zamanda yeterli bir geçiş süresi olmadan, lezzet verici katkı maddeleri içeren tütün ürünlerinin üretimini yasakladığını belirtti. Yetkili, bunun, benzer kısıtlamalar getirmesi için altı yıldan fazla sürenin verildiği Avrupa uygulamasına da aykırı olduğunu söyledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com