Ukrayna’da elektrikli araçlar için yeni standartlar yürürlüğe giriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1 Ocak 2020’de Ukrayna’da elektrikli araçlar için çeşitli kolaylıklar getiren bir yasa yürürlüğe girecek olup; yasa trafik kurallarını ve yönetmeliklerini değiştirerek elektrikli araçların hareket, park ve şarj etmelerini kolaylaştırmaktadır.

Kanun (No. 10405), İçişleri Bakanlığı, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı, Bölgesel Kalkınma, İnşaat ve Konut ve Toplum Hizmetleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Devlet Acil Durum Yönetim Servisi için yayın tarihinden itibaren altı ay içinde elektrikli otomobiller için park yeri tasarımı için gereklilikleri belirlemeyi taahhüt eder. Yol işaretleri “elektrikli araçlar için”, “elektrikli araçlar hariç”, “elektrikli araç şarj istasyonu” ve kapasite şeklinde düzenlenecektir.

Elektrikli araçlar için ayrılmış bir yerde aracı park edenlerle, ayrıca bir durakta veya park yerinde elektrikli otomobil sürücüleri için engeller oluşturanlara 20 ila 30 brüt asgari ücret ceza kesilir. Park müfettişlerine çekici kullanmak da dahil olmak üzere gözaltına alma hakkı verilir.

Yasa ayrıca kırsal, köy konseyleri ve yürütme organlarının, halkı elektrikli arabaları ve diğer çevresel ulaşım yöntemlerini kullanmaya teşvik etme yetkisini de içermektedir.

Ocak-Haziran 2019’da Ukrayna‘da elektrikli arabalara olan talep % 58 arttı.

2018’de Ukraynalılar, bir önceki yılla karşılaştırıldığında neredeyse iki kat daha fazla şekilde 5.3 bin elektrikli araç (% 83.5’i kullanılmış) satın aldı. Aynı zamanda, yeni elektrikli arabalara olan talep, kullanılmış arabalardan biraz daha yüksek oldu: kullanılmış elektrikli arabaların birincil kayıtları iki katına çıkarken, sıfır model araçlar için bu 2.2 kat oldu.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com