Ukrayna’da elektrik piyasasında fiyatlar bir ayda yüzde 50 arttı: faturaları etkileyecek mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da tüm piyasa segmentleri için ana kriter olan gün öncesi piyasasında (DAM) Ukrayna’da ağırlıklı ortalama elektrik fiyatı, 1 Ağustos’tan 31 Ağustos’a kadar %52.5 artarak MWh başına 1958.6 UAH’a yükseldi.

Ukrayna elektrik fiyatı

Devlet teşebbüsü “Operator Rinka” verilerine göre ay boyunca, ülkenin enterkonnekte enerji sistemindeki elektriğin fiyatı, hem yoğun zamanlarda hem de elektrik şebekesinde düşük yük sırasında %50’den fazla arttı.

Aynı zamanda, “Ukrayna Birleşik Enerji Sistemi” ticaret bölgesindeki gün içi piyasasında, elektrik fiyatı ayda %71 artarak MWh başına 2,994 UAH’a yükseldi.

Fiyatlardaki bu artış, Ulusal Enerji ve Kamu Hizmetleri Alanlarında Düzenleme Komisyonu’nun (NEURCU) elektrik satışı için maksimum tavan fiyatları artırma kararının bir sonucu oldu.

Ukrayna’ya taşınmak çekici mi? Son 5 yılda 431 Türk vatandaşı Ukrayna vatandaşlığına geçti.

Transkarpatya, Ivano-Frankivsk ve Lviv bölgeleri için elektrik üreten Burshtynsky Ostrov ticaret bölgesindeki elektrik fiyatı, ay içinde %1’den az bir oranda artarak MWh başına 1,655.6 UAH’a ulaştı.

Aynı zamanda, gün içi piyasasında elektrik fiyatı Ağustos ayında %22 arttı.

Ukrayna’da elektrik piyasası: bilmeniz gerekenler

1 Temmuz 2020’de Ukrayna’da Nisan 2017’de kabul edilen “Elektrik Piyasası Hakkında Kanun” uyarınca yeni bir elektrik piyasası açıldı.

Gün öncesi piyasası, tüm işlemlerin iletim sistemi operatörü ile koordine edildiği, ertesi gün kapsama süresi olan elektrik hacimlerinin alım satımının yapıldığı bir piyasadır. Bu işlemler teminat süresinden bir gün önce tamamlanır.

2 Ağustos 2021’de, Ukrayna ticaret bölgesinin Birleşik Enerji Sistemindeki gün öncesi piyasasında, yeni elektrik piyasasının işletilmesi sırasında elektrik fiyatı yeni bire rekor kırdı ve MWh başına 2,578,5 UAH’a ulaştı.

Toptan elektrik piyasasındaki fiyatlardaki artış en çok sanayi kuruluşlarına yansımakta ve bu da ürünlerini uluslararası arenada rekabetini zayıflatmaktadır. Elektrik maliyetlerinde meydana gelen artış, nihayetinde firmaları ürünlerinin fiyatlarını yükseltmeye zorlamaktadır.

Japonya aktif olarak Ukrayna balı stokluyor

Hanehalkı için elektrik fiyatı, kWh başına 1.68 UAH olarak değişmeden kalacak, ancak sanayi için elektrik tarifelerindeki bir artış, mal ve hizmet fiyatlarında bir artışa neden olacaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com