Ukrayna’da elektrik fiyatı Avrupa’dakinden üçte bir daha yüksek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan üç aylık raporda belirtildiğine göre Ukrayna’da ilk çeyrekte elektrik fiyatları, Avrupa ortalamasından % 37.9 daha yüksekti.

Ukrayna elektrik fiyatı

Ukrayna’nın birbirine bağlı enerji sisteminde, toptan elektrik piyasasında baz yükte ortalama fiyatın MWh başına 46.9 euro olduğu kaydedildi. Aynı zamanda AB’de ortalama olarak bu fiyat MWh başına 33.5 euro iken, 2019’daki aynı göstergeden % 33 daha düşük. Aynı zamanda, 2019 yılının 4. çeyreğine göre ortalama fiyat göstergesi, zayıf elektrik talebi ve rüzgar üretiminin payındaki artışla birlikte % 24 daha düştü.

Böylece Ukrayna, Yunanistan (MWh başına 50 euro) ve Malta (MWh başına 45 euro) ile birlikte Avrupa’da elektrik fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler kategorisinde yer aldı. Bunu, Bulgaristan (MWh başına 42 euro), Romanya (MWh başına 41 euro), Macaristan ve Polonya (MWh başına 41 euro) izliyor. Türkiye’de ise MWh başına fiyat 42.8 euro olarak belirtilmiştir.

Avrupa Komisyonu, elektrik ithalatına bağımlı olan ülkelerde (Yunanistan, Macaristan) ve teknik ithalat kısıtlamaları olan ülkelerde (Malta, Yunanistan) elektrik için yüksek fiyatların gözlemlendiğini kaydetti. Ayrıca, bazı ülkelerde karbon yoğun (kömür) üretimin yüksek payı nedeniyle fiyat artmıştır. En düşük üç aylık toptan elektrik fiyatları Norveç’te (MWh başına 15 euro) ve İsveç’te (MWh başına 17 euro) kaydedildi. Bu ülkelerde çok sayıda hidroelektrik ve rüzgar santrali bulunmaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com