Ukrayna’da döviz piyasasındaki kurallar değişti: NBU açıklaması

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Merkez Bankası

Ukrayna Merkez Bankası 21 Mayıs’tan itibaren, nakit döviz piyasasının işleyişine ilişkin kuralları değiştirdi. Nakit dışı piyasada ise herşey olduğu gibi kaldı.

NBU tarafından belirtildiğine göre, nakit piyasası sıkıyönetim sırasında sınırlı bir modda çalışmaya devam edecek. Bankalar, halktan satın aldıkları ölçüde, kasalar aracılığıyla döviz satabilirler.

Avrupa Parlamentosu Ukrayna malları üzerindeki vergileri askıya aldı. Kimler faydalanacak?

21 Mayıs 2022’den itibaren NBU, bankaların nakit para satışı için oranlarını sınırlamamasına izin verdi. Daha önce, satış oranı sapması %10’u aşamazdı.

Mesajda, “Bu, bankaların koşullarını eşanjörlere kıyasla eşitleyecek, bu da nakit piyasasının verimliliğini artırmaya ve üzerindeki döviz kuru dalgalanmalarını azaltmaya yardımcı olacak” denildi.

Yurtdışında karttan nakit çekimlerin, piyasa kuru ile eşitlenmesi hedefleniyor

NBU ayrıca, müşterilerin yurtdışında ‘grivna kartı’ kullanması veya kartlardan nakit çekmesi durumunda, 21 Mayıs 2022’den itibaren bankaların müşteri hesaplarından ‘grivna’ cinsinden para çekme oranını belirleme konusundaki kısıtlamaları da kaldırdı.

Mesajda, “Böylece, NBU, geçici olarak yurtdışında bulunan vatandaşlar için para birimi dönüştürme oranının ve Ukrayna’da kalan vatandaşlar için nakit satın alma oranına yakınsaması için fırsatlar yaratıyor” denildi.

NBU’ya göre, bu “kart turizmini” en aza indiriyor. Eldeki verilere göre yurt dışında ‘grivna kartlarıyla’ yapılan işlemlerin önemli bir kısmı ATM’lerden para çekme işlemidir. Bu paranın önemli bir kısmının daha sonra Ukrayna’ya geri dönerek, yasadışı bir şekilde nakit döviz piyasasına girmesinin önlenmesi hedeflenmektedir.

Yayınlanan mesajda “Bu nedenle, Ukrayna’da ve yurtdışında doğrudan (nakit işlemler yoluyla) ve dolaylı (kart işlemleri yoluyla) döviz alımları için koşulların eşitlenmesi, sermayenin verimsiz bir şekilde geri çekilmesini önleyecek ve Ukrayna’nın uluslararası rezervlerini koruyacak bir önlemdir.” denildi.

Yurtdışında aylık çekim limiti 50 bin UAH’a düşürüldü

Buna ek olarak, Merkez Bankası, Ukrayna bankalarında açılan ‘grivna hesaplarından’ yurtdışındaki nakit çekme aylık limitini geçici olarak 50,000 UAH eşdeğerine (daha önce 100,000 UAH idi) indirdi. Değişiklikler, mal, iş ve hizmetleri ödeme kullanımları için geçerli değildir. Çoğu kısıtlama olmaksızın gerçekleştirilmeye devam edilebilir.

Ukrayna’da resmi döviz kuru oranı

Resmi UAH/USD döviz kuru 29.25 olarak sabit kaldı. NBU, “Döviz kurunu sabitlemek, (daha ucuz kritik ithalat nedeniyle) enflasyonist süreçleri kontrol altına almayı ve enflasyonist beklentileri kontrol altında tutmayı mümkün kılıyor” dedi.

Nakitsiz piyasa

Döviz piyasasının nakit dışı kesiminde bankaların döviz kuru belirlemelerine ilişkin kısıtlamalar da değişmedi. Bankalar, müşterilerle nakit dışı döviz alım ve satım işlemlerine, alt limiti resmi oran, üst limiti ise resmi oran + %1 olan aralıkta devam etmelidir.

Zelenskiy, Ukrayna limanlarındaki engelin gerekirse askeri yolla kaldırılacağını belirtti

NBU’ya göre, döviz piyasasındaki işlemlerin çoğu, özellikle ihracatçıların ve ithalatçıların nakit olmayan para birimini sattığı ve satın aldığı nakit dışı segmentinde gerçekleştirilir. Böylece ithalatçılar, ihracatçıların döviz satma oranına yakın bir oranda döviz satın alabilirler. Piyasada bir döviz açığı olması durumunda, NBU uluslararası rezervlerden döviz satarak piyasayı kapatır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com