Ukrayna’da dolar neden rekor şekilde düşüyor? (uzman görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

26 Kasım günü, Ukrayna Merkez Bankası ( NBU ) dolar kurunu 24.05 UAH oranını belirledi. Dolar kuru sadece dört yıl önce 15 Ocak 2016’da bu seviyelerdeydi..

Universe yatırım grubu başkanı Taras Kozak’a göre, bu Maliye Bakanlığı’nın bir politikası ve önümüzdeki yıl da devam edecek.

Buna göre, bu faktörün gelecekte dolar kurunu daha da “zorlaması” beklenmektedir.

Kozak, “Gelecek yıl, Ukrayna grivnası için talep daha da artacak. Bütçeden 282 milyar UAH dış borç ödememiz gerekiyor. Bu artı Merkez Bankasının borcu. Borçları bütçe gelirlerinden ödeyemeyiz. Bunun için yeni borç alarak geri ödeme yapacağız. Yeni borç alabilmek için ise yabancı yatırımcılara ihtiyacımız olacak. Çünkü onlarında yatırım finansmanlarını sağlayacak kadar paraları yok. Maliye Bakanlığı görevinde tanımlandığı üzere grivna cinsinden borcunu arttırdığı ve kurlarda bir düşüş öngördüğünden beri, ülkenin daha fazla grivna borcu olacağı anlamına geliyor, çünkü ülkede para yok ve dış borç da yabancılar tarafından satın alınacak. Parayı buraya getirecekler ve grivnaya çevirecekler. Yani grivna için talep olacak.” dedi.

Bakınız: Ukrayna Merkez Bankası günlük döviz kısıtlamalarını kaldırdı

Ayrıca, uzmanların belirttiğine göre, daha fazla özelleştirme ve arazi pazarının açılması ulusal para birimi üzerinde daha güçlü bir etkiye sahip olacak, bu ise ülkeye döviz girişini arttıracaktır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com