Ukrayna’da dolar ne zaman tekrar yükselmeye başlayacak?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomist Boris Kuşniruk bir röportajında doların Merkez Bankası’nın hatalı, aşırı sıkı para politikası nedeniyle düştüğünü söyledi.

Finance.ua’nın verdiği habere göre, “Son birkaç yıldır, sadece iki sektöre – tüketici ve ticari kredilere – kredi verdik. Para ekonomiye, işletmelere girmiyor. Bu nedenle, insanlar paralarını başka nerede yatırım yapabileceklerini aramaya başladılar. Yüksek faiz oranları nedeniyle, devlet kredi tahvillerine yatırım yapmak kârlı hale gelmiştir. Bu yıl, yabancılar bu tahvillere yaklaşık 100 milyar grivna yatırım yaptı. Bu, iç pazara ek bir para akışı getirdi.” diye açıkladı.

Ancak, ona göre, grivnanın bu şekilde güçlendirilmesi ekonomi için olumlu değil.

“İhracat yapan işletmelerin faaliyetleri kötüleşti. Ulusal para biriminde gelirleri düştü. Bütçe gelirleri bu işletmelerin vergilerine bağlıdır, bu nedenle vergiler de azalacak. Ayrıca, ithalattan gelen vergi gelirleri de azalmıştır. İthalat vergileri ve ithal mal ve hizmetler üzerindeki KDV’de yabancı para birimlerine bağlı.” dedi.

Yaz öncesinde dolar döviz kuru ile durumun değişmeyeceğini söylüyor.

“Ancak sonrasında kaçınılmaz olarak artış başlayacak. Bu durumda, Merkez Bankası, reeskont oranını düşürmek ve rezerv gereksinimlerini azaltmak için para politikasını daha aktif bir şekilde yumuşatmalıdır. Maliye Bakanlığının kendi görevi vardır. Devlet tahvili faiz oranın yüzde 10’un altında tutacaklar. Ayrıca devlet tahvillerinin dolaşım süresinin artırılması gerekmektedir; 5 yıl ya da daha fazla olmalı.” diye ekliyor uzman.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com