Ukrayna’da dizel yakıtlardaki özel tüketim vergisi artışına dönük yasa tasarısı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Milletvekilleri, dizel yakıttaki tüketim vergisi oranını bin litre başına 139.5 €’dan 239.5 € ‘ya çıkarmayı planlıyor. Bu artış, ekolojik ulaşım modelleri için pazar temsilcilerinin katılımıyla geliştirilen yeni bir yasa tasarısında yer alacak.

Ukravtonomgaz’ın yöneticisi Andrey Dorofeev tarafından duyurulduğuna göre “Dizel yakıt üzerindeki tüketim vergisini 1.000 litre başına 100 € arttıracak bir yasa tasarısı bekliyoruz.” dedi.

Ukravtonomgaz şirketinin müdürüne göre, bu belge buna benzer üç sorunu çözecek:

  • Bütçe gelirleri yılda 29 milyar UAH artacak. 2019 yılında motorin tüketiminin 8.62 milyon metreküp ya da 6.99 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
  • 1 milyar dolarlık ek gelir çevre projelerine yönlendirilebilir. Özellikle belediyeler taşımacılıkta dizelden doğalgaza dönüştürme yapabilir veya yeni elektrikli otobüsler satın alınabilir;
  • Dizel yakıt maliyetinin artması, ithal dizel motorlu otomobil sayısının azalmasına neden olacaktır.

Aynı zamanda, Ukrayna’da dizel yakıt fiyatı litre başına 4 UAH artabilir. Bu artış, benzin istasyonlarının aylık ortalama marjını % 20 ile sınırlayan bir yasa kabul edilerek litre başına 2 UAH ile sınırlandırılabilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com