Ukrayna’da Devlet Soruşturma ve Yolsuzlukla Mücadele Bürolarına telefon dinleme hakkı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu ve Devlet Soruşturma Bürosu, telekomünikasyon sistemlerinden (“telefon dinleme”) bilgi alma hakkını aldı.

Ukranews.com’un verdiği habere göre,  bu “Ukrayna’nın Sesi” parlamento gazetesinde yayınlanan ve yürürlüğe giren 1009 sayılı kanunda belirtilmiştir.

Taslak yasa, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından meclise sunuldu ve Verkhovna Rada tarafından 4 Ekim’de kabul edildi.

GBR (Devlet Soruşturma Bürosu) ile NABU (Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu), telekomünikasyon ağlarından bilgi almaya yetkili kanun uygulayıcı kurumlar listesine dahil edildi.

Ek olarak, bilirkişi atanması ve uygulanması prosedürüyle ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki “Lozovoi değişikliklerinin” bir kısmı iptal edildi.

Bakınız: Ukrayna milletvekili Yançenko açıkladı: Yolsuzluk ihbarı yapanlara sağlanacak olanaklar

Buna ek olarak, mahkemelerde ceza davalarını değerlendirme prosedürü düzenlendi. Tarafların davalardaki açılış konuşması kavramı, iddianamenin kısa metninin açıklanması zorunluluğunu getirdi ve taraflarca savunma ve kovuşturmaya delil sunması için prosedür belirlendi.

Ayrıca hakim, davada taraf olan kişilerce kasıtlı olarak gecikme yapılması durumunda konuşmayı kesme hakkına sahiptir.

Diğer değişikliklere göre, yalnızca yolsuzlukla mücadele savcılığının başı değil, başsavcı da NABU’nun ve SAP (Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı)’nın yasadışı kararlarını iptal edebilir.

NABU’da resmi olmayan çalışanları işe alma prosedürü de düzenlenmiştir. Yasaya göre, bu çalışanlar rekabetçi seçim temelinde işe alınabilir.

Meclis milletvekillerinin aranmasına , gözaltına alınmasına ve dinlenmesine izin vermeyi reddetti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com