Ukrayna’da çocukların evlat edinilmesine ilişkin kurallar değişti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2020’de Ukrayna’da 2047 çocuk evlat edinildi. 1890 çocuk Ukrayna vatandaşları tarafından evlat edinilirken, 18’i BDT ülkelerinin vatandaşları, 139’u da diğer devletlerin vatandaşları tarafından evlat edinildi.

evlat edinme

Başbakan Denis Şmigal, hükümetin Ukrayna’da çocukların evlat edinilmesine ilişkin kurallarda değişiklik yaptığını söyledi. Yenilikler, Verkhovna Rada’nın kararından sonra yürürlüğe girecek.

Yeni kurallara göre, engelliler de evlat edinme hakkına kavuşacaklar. Haklarını kullanabilmek için bir muayeneden geçmeleri ve hastalığın ebeveyn sorumluluklarının yerine getirilmesine engel olmayacağını kanıtlamaları gerekecektir.

Ayrıca, evlat edinen ebeveynin, evlat edinilen çocukla arasında 45 yaştan fazla olamayacağına dair bir sınırlama getirilmiştir. Evli bir çift evlat edinmek isterse eşlerden en küçüğünün yaşı dikkate alınacaktır.

Yayınlanan mesajda “Ulusal Polise kayıtlı, itibarını yitirmiş koruyucu bakıcılar ve suçlular, potansiyel evlat edinen ebeveynler listesinin dışında tutulur. Evlat edinen ebeveynler de eğer böyle biri ile aynı ailede yaşıyorlarsa, evlat edinme hakkına kavuşamazlar.” denildi.

Ek olarak, özel derslerin tamamlanarak sertifika alınması ise evlat edinmenin ön şartıdır. Hükümetin basın servisi, “Yalnızca çocuğun akrabaları, velileri, mütevellileri, koruyucu bakıcıları sertifika gerekmeksizin evlat edinen ebeveynler için başvuruda bulunabilir.” dedi.

Daha önce, Bakanlar Kurulu’nun çocukların yabancılar tarafından evlat edinilmesini zorlaştırmayı planladığı bildirilmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com