Ukrayna’da çocukla yurtdışına seyahatte kurallar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yılın başından bu yana yurtdışına çıkmasına izin verilmeyen reşit olmayan Ukraynalıların sayısı 450’yi geçti.

Ukrayna Devlet Sınır Teşkilatı’nın internet sitesinde “Vatandaşların dikkatine! Özellikle çocuklarla seyahat etmeyi planlıyorsanız, seçilen ülkelerin devlet sınırlarını geçmek için tüm belgelerin uygun şekilde hazırlanması gerektiğine dikkat çekiyoruz. Ukrayna sınırını geçme kurallarını unutmayın.” denildi.

2021’in başından bu yana, yurtdışına çıkmasına izin verilmeyen reşit olmayan Ukraynalıların toplam sayısı 450 kişiyi aştı ve bunların 380’i ebeveynlerden birinin rıza eksikliğinden kaynaklanıyor.

Devlet Sınır Muhafız Servisi, Ukrayna’nın reşit olmayan vatandaşlarının yurtdışına seyahat edebilmek için belirlenen formda bir pasaport belgesine ihtiyaç duyduklarını ve ebeveynlerden biriyle seyahat ederken diğerinin noter tasdikli onayının gerekli olduğunu belirtiyor.

Eğer çocuk yabancı veya vatansız kişi ise diğer ebeveynin noter tasdikli onayı gerekli değildir, ancak bu, çocuğun doğum belgesinde baba ile ilgili kayıtta teyit edilmelidir. Ayrıca, ikinci ebeveynin noter tasdikli onayı olmaksızın, Ukrayna’dan geçici olarak ayrılması durumunda bir aya kadar bir süre için mahkeme kararı veya yerini belirleyen bir vesayet varsa sınırdan geçilebilir.

Geçen yıl, ebeveynlerin seyahat düzenlemeye yönelik uygunsuz tutumu nedeniyle, 1270 çocuğun ebeveynlerden birisi ile birlikte Ukrayna’yı terk etmesi reddedildi, bunların 1000’i tam olarak ikinci ebeveynin noter tasdikli onayının olmaması nedeniyledir.

Çocuklarla Ukrayna dışına seyahat ile ilgili kurallar ve istisnalar listesi hakkında daha fazla bilgiyi şuradan alabilrsiniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com