Ukrayna’da cevizinin kalitesi arttı, ancak fiyatlar düştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ceviz hasadı açısından 2020 yılında, geçen yıl olan seviyeye ulaşıyor. Bunun nedeni, yeni çeşit bahçelerinin ortaya çıkmasına rağmen, bazı eski bahçelerin hastalıklardan etkilenmesidir.

Agroportal’ın haberine göre, Ukrayna Ceviz Derneği Onursal Başkanı Vladimir Pakhno yaptığı bir yorumda geçtiğimiz yıl içinde ceviz, fındık ve badem de dahil olmak üzere 1.5 bin hektarlık yeni kabuklu yemiş ekimi tarlaları ortaya çıktığını belirterek “Buna devlet tarafından ürün desteği yapıldı. Önceden destek sadece fideler için veriliyordu, şimdi ise işleme ekipmanı, tarla çalışması ve bahçe ekipmanı için verilmektedir.” dedi.

Pakhno, hasadı yapılan ceviz hacminin 110-120 bin ton civarında olacağını ve yine yeni tarlaların çeşitli cevizleri sayesinde kalitenin önceki yıllara göre daha yüksek olacağını belirterek “Şili, Arjantin ve ABD’den gelen cevizlerle dolu olduğu için Avrupa pazarına ihracatta bazı zorluklar yaşanabilir” dedi.

Pakhno, bugün Ukrayna cevizlerinin fiyatının yaklaşık 2 € / kg olacağını söylüyor. Daha önce 2.4-2.6 € / kg idi. Maliyet, geçmişe göre gibi biraz düştü fakat ihracatçılar fiyatlar üzerinde anlaşamadılar.

Uzman “Sonuç olarak, örneğin, ihracatçı hacmini ortaya koyuyor ancak ona Ukrayna’da bunu daha ucuza yapan başka bir işletme var şeklinde söyleniyor. Bu nedenle, bu yıl bir görev belirledik: İhracatçıları bir küme sistemi oluşturarak birleştirmek.” diye ekledi.

Ona göre, daha önce ana alıcılar ve ithalatçılar Avrupa, Almanya ve Polonya’daydı. Dahası, ikinci bir ülke daha fazla satış ve işlem için ek bir bağlantı görevi gördü. Bu Türkiye idi. Türkiye’nin konumu için ise “Ukrayna cevizi alıyorlar, onlarla çalışıyorlar ve bunları bize ve Körfez ülkelerine farklı fiyatlarla satıyorlar” dedi.

Ayrıca kalitesi Ukrayna’dan daha kötü olmasına rağmen Türkiye’de bir Çin cevizi göründüğünü söylüyen Pahkno, Çin’in çok fazla damping yaparak fiyatları düşürdüğünü de belirtti.

İhracat fiyatları iki veya üç yıl önceki kadar yüksek olmayacak. Bu, iç piyasadaki fiyatların biraz daha düşük olmasına yol açacaktır.

Pakhno, hasata, kuruyemişlerin hacmine ve kalitesine bağlı olarak fiyatların aylara göre değişeceğini söyleyerek “Bugün dernek bahçelerimizi büyütmek için çalışıyor. Ceviz için zaten bir düzenleme yaptık. Yakın gelecekte fındık için de yapacağız. Böylece çalışmak daha kolay olacak. Ceviz kadar savunmasız değil. Bademle de ilgileniyoruz. Kırım ilhakından sonra Odessa ve Nikolayev bölgelerinde yeniden canlandırılıyor” diye planlarını da paylaştı.

Ayrıca siyah ceviz ve pikan cevizi için de çalışmaların sürdüğünü, Antep fıstığı için ise ilginç bir kültür olduğunu belirten Pakhno “Fenolojik gözlemler yapma yöntemini kontrol ederken, Ukrayna’nın iklim koşullarında nasıl davranacaklarını anlamaya çalışıyoruz. Orekh Ukrainy markasıyla yeni ürünlerle normal ihracat seviyesine ulaşmaya çalışıyoruz.” şeklinde özetledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com