Ukrayna’da bu yıl üç binden fazla kişi ismini değiştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre Ukrayna’da bu yılın ilk üç ayında 3,391 kişi isim değiştirdi.

Ukrayna Adalet Bakanlığı Facebook’ta yayınladığı mesajda;

“2021’in ilk üç ayında 3,391 kişi ismini değiştirdi. Bu, belirtilen dönem için medeni statü işlemlerinde devlet tarafından tescil edilen ve derlenen işlemlerin sayısıdır” denildi..

Adalet Bakanlığı, geçen yıl 12,528 vatandaşın bu hizmeti kullandığını belirtti.

Aynı zamanda, bakanlık, bir kişinin isim değişikliğinin reddedilebileceği gerekçeleri de hatırlattı: Yani başvuran kişinin aleyhine ceza davası olması veya idari gözetim altında kalması durumunda; başvuranın, kanunun öngördüğü şekilde iptal edilmemiş veya kaldırılmamış bir sabıka kaydı olması; Yabancı devletlerin kolluk kuvvetlerinden, başvuranın arananlar listesinde olması gibi durumlarda başvurular reddedilir.

Yılın başından bu yana, Kiev’de 72 kişi patronimik adını (baba adından gelen aile adı) değiştirdi.

İsmi ve patronimik ismin değiştirilme ücreti 5 UAH 10 kopek olup, tekrar değiştirme istenirse bedeli 51 UAH.

1 Ocak 2021’de, “Bir Bireyin Soyadını Değiştirme Hakkına İlişkin Bazı Yasama İşlemlerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa” yürürlüğe girdi ve buna göre kişinin adını, patronimik adını ve soyadını değiştirmesine izin verildi. 16 yaşından itibaren kişiler kendi isteği bile bunu yapabilir. 14 yaşından itibaren ise ebeveynlerin rızası gerekmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com