Ukrayna’da bu yıl % 45 yoksulluk oranı bekleniyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sosyal Politika Bakanı Marina Lazbenaya kendisi ile yapılan röportajda yılın başında, Ukrayna’daki yoksulluk oranının % 30 olarak tahmin edildiğini, ancak pandemi nedeniyle bu oranın en az % 45’e çıkacağının beklendiğini belirtti.

Yoksulluk

Ukrayna’da en düşük yoksulluk düzeyi 2008 yılında kaydedilmiş ve % 19.9 olarak gerçekleşmiştir.

Sosyologların bu yıl % 45’lik bir yoksulluk oranı öngördüklerini hatırlatan Sosyal Politika Bakanı şöyle devam etti: “Ukrayna’daki en düşük yoksulluk oranı 2008’de idi, o zaman % 19.9’du ve eğer koronovirüs krizi olmasaydı, önümüzdeki üç yıl içinde bu göstergeye ulaşmamamız için bir neden yoktu. Yılın başında, bir pandemi olmadan önce enstitü tahminleri bu yıl için % 30 idi; şu anda Ukrayna’daki yoksulluk oranı % 45 olarak tahmin ediliyor.” dedi.

Bakan, sosyal yardım sisteminin bir kişinin kendi kendine yeterliliğe ulaşmasına yardımcı olma görevi olduğunu söyleyerek “Onu icat eden ben değilim, Avrupa modeli, yani tüm ülkeler böyle çalışıyor. Herkese böyle birşey elbette söylemiyoruz: içeri gel, para verilecek. Böyle bir seçenek yok. Ülkeler böyle yamıyor. İnsanların istihdamı ve gerekli sosyal hizmetlerin sunumu olacak.” dedi.

Bakan ayrıca, yıl sonundan önce bakanlığın sosyal programları uygulamak için yeterli kaynağa sahip olması gerektiğini de kaydederek şöyle devam etti: “Bugün ülkeyi iyi şekilde desteklemek, insanların yoksulluğun uçurumuna düşmesini önlemek için gereken programların GSYİH’nın yaklaşık % 10’una mal olacağını hesapladık. Sosyal Politika Bakanlığı‘nın sorumlu olduğu alanda yeterli kaynağımız var.”

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com