Ukrayna’da borş pişirme maliyeti düşüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kasım ayının ilk haftasında, Ukrayna’da yaygın olarak yapılan borş çorbasında kullanılan sebzelerin fiyatlar önemli ölçüde düştü.

“Lahana, Ukrayna borşu için gereken sebzeler arasında fiyat düşme rekorunu kırdı. Bu hafta pancar fiyatı da düştü ve toptan fiyatı 4-4,5 UAH oldu.

Patates fiyatları toptan piyasada üçüncü haftada da düşmeye devam ederken, Kasım ayının ilk günlerinde fiyatı % 15 düşerek 7.5-8.5 UAH seviyesine geriledi. Kasım ayının başlarında havuç fiyatları % 12 düşerek 4-4,5 UAH, soğan ise % 10 düşerek 6.5-7.0 UAH oldu.

Shuvar ORSP’nin analitik bölümünün başkanı Tatyana Getman’ın da belirttiği gibi, Kasım ayındaki fiyat düşüşleri, borş set pazarı için oldukça normal.

Bakınız: Ukrayna’da Gıda Fiyatları Avrupa Seviyesine Ulaştı

“Çiftçiler, uzun süreli depolama için bırakmayı planlamadıkları üretimlerini satıyorlar. Bu yıl neredeyse tüm ürünlerde üretim bir yıl öncesine göre daha yüksek oldu. Bu nedenle, Ukraynalı çiftçilerin Ekim ayında soğan fiyatlarını artırma girişimleri başarısız oldu, bugün daha ucuz hale geliyor. Patates bir istisna olarak kabul edilebilir, ancak Ekim ayının ikinci yarısında rekor ithalat nedeniyle, patates fiyatları da düşüyor.” dedi.

Uzmanlara göre, Kasım ayının başından itibaren, Ukrayna borşunda kullanılan sebzeler tamamen Ukraynalı çiftçilerin ürünlerinden oluşuyor. İstisnası ise sadece patates.

Ayrıca lahana, pancar, havuç ve soğan fiyatlarının bir yıl öncesine göre en az 1.5-2 kat daha düşük olduğu ve patateslerin yıl içerisinde 3.5 kat arttığı belirtildi.

2019’un başından beri Ukrayna’daki sebze sepeti fiyatları % 86, Mayıs ayında ise % 21 artmıştı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com