Ukrayna’da Birleşik Bağımsız Kilisesi Kuruldu, Başkanı Seçildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Epifanius (Sergey Dumenko) Ukrayna’nın Bağımsız Ortodoks Kiliselerinin Başpiskoposu ve  Kiev ile  Tüm Ukrayna’nın metropoliti olarak seçildi. Epifanius Kiev Ortodoks Teoloji Akademisi’nde İncil ve Filoloji bölümlerinde profesör ve rektör olarak görev yapmaktaydı.

Ukrayna’da, Fener Rum Patrikhanesi’nin verdiği karar çerçevesinde yeni birleşik bağımsız Ortodoks Kilisesi kuruldu.

Başkent Kiev’deki Azize Sofya Katedrali‘nde, Kiev Patrikhanesi’ne bağlı Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Bağımsız Ortodoks Kilisesi ve Moskova Patrikhanesi’ne bağlı Ortodoks Kilisesi’nden temsilcilerin katılımıyla Birleşik Kilise Konseyi toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da katıldı.

Sabah saatlerinde “Ukrayna’da tek bir Ortodoks kilisesi kurulması ve başpiskoposunun belirlenmesi” amacıyla başlayan toplantı sırasında bazı vatandaşlar katedral önündeki Sofya Meydanı’nda toplandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna’da bağımsız Ortodoks Kilisesi’nin kurulduğunu ilan etti.

Poroşenko, kilisenin başpiskoposunun “Epifaniy” ismiyle anılan Sergey Dumenko olduğunu açıkladı.

Kiev Patrikhanesi’ne bağlı Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Bağımsız Ortodoks Kilisesi ve Moskova Patrikhanesi’ne bağlı Ortodoks Kilisesi’nden katılımcıların bir araya gelmesiyle Birleşik Kilise’nin kurulduğunu belirten Poroşenko, bu mucizenin Fener Rum Patriği Bartholomeos sayesinde gerçekleştiğini dile getirdi.

Poroşenko, “Bugün yeni, birleşik ve bağımsız Ukrayna Ortodoks Kilisesi doğdu. Bu kilise Putin’in olmadığı kilisedir. Bu kilise, (Moskova Patriği) Kirill’in olmadığı kilisedir. Bu kilise Rus yönetimine ve Ukraynalıları öldüren Rus ordusuna dua edilmeyecek kilisedir. Bu kilise, Ukrayna ve Tanrı ile olan bir kilisedir.” dedi.

6 Ocak 2019’da,  Fener Ekümenik Patriği Bartholomeos kutsal ayin sonrasında otosefali hakkında tomos (Bağımsız kilise yetki belgesi) verecektir.

 

Kaynak: aa.com.tr

 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com