Ukrayna’da bir üniversitede geliştirilen elektrikli araç tanıtıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Severodonetsk’te bulunan Volodimir Dahl Doğu Ukrayna Ulusal Üniversitesi’nden bilim adamları bir elektrikli otomobil modeli geliştirdi.

Üniversite öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından tasarlanarak geliştirilen otomobilin elektrik motoru ve güneş panelleri bulunmaktadır.

Elektrikli otomobilin ortak geliştiricisi Aleksey Tselişçev‘in söylediğiğine göre, arabanın prototipi plastikten yapıldu. Araç saatte 70 kilometre hıza çıkıyor. Tek şarj ile, 150 kilometre yol katedebiliyor.

Tselişçev “Bu konsept, bir gövde üzerinde değil, bir taşıyıcı üzerinde yapılmış olması bakımından mevcut elektrikli arabalardan farklıdır. Tüm gövde malzemeleri fiberglastan yapılmıştır, bu ise arabanın ağırlığını önemli ölçüde azaltmamızı sağladı. Ağırlık bu durumda 800 kilograma düşmektedir. Model, bir elektrik motoru ve bir elektrik bataryası ile donatılmıştır.” dedi.

Şu anda, bu araba prototip olarak hazırlanmıştır. Projenin geliştiricileri, iyileştirmeyi planlıyor ve elektrikli otomobili seri üretime sokacak sponsorlar arıyor. Doğu Ukrayna Ulusal Üniversitesi rektörü Olga Porkuyan, piyasada böyle bir arabanın fiyatının 12 bin dolara ulaşabileceğini söylüyor. .

Olga Porkuyan “Bu, üniversitemizdeki bilim adamlarına, bölgemizdeki bilim adamlarına, bu elektrikli otomobile zaten yerleştirilmiş olan özellikleri, bazı ayrıntıları geliştirmeleri, iyileştirmeleri için çok büyük bir ilham kaynağı olacak. Ama dahası, bu tür arabaların bizim bölgemizde üretilmesi için uzun bir yolun başlangıcı olacağını umuyorum.” dedi.

Aleksey Tselişçev’e göre, elektrikli aracın geliştirilmesi için yaklaşık 600.000 UAH harcandı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com