Ukrayna’da bir paket sigaranın 200 UAH olması için yasa teklifleri veriliyor. Durum nedir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bir yıldan kısa bir süre içinde, Ukrayna’daki sigaraların fiyatı ortalama 10 grivna kadar arttı. 2021 yılında da ortalama 12 grivna artması bekleniyor.

Böylece 2024’te ortalama bir sigara paketinin 100 grivna üzerinde olması bekleniyor. Aynı zamanda, Ukrayna Parlamentosu’nda fiyatların hızlı bir şekilde 200 grivnaya yükseltilmesi için yasa teklifleri verilmektedir.

İstatistiklere göre, yerel olarak üretilen filtreli sigaraların paket başına ortalama fiyatı 41,.5 UAH, orta sınıf sigaralar 48.9 UAH ve premium sınıf sigaralar ise 54.7 UAH. Tüketim vergilerindeki artış dikkate alındığında, Aralık 2021’de ucuz Ukrayna sigaralarının fiyatlarında 7.9 UAH, ortalama kalitede 8.9 UAH ve premium sigaralarda 12 UAH artış olacaktır.

Özel tüketim vergileri 2025 yılına kadar artarak bin sigara başına 90 Euro’ya ulaşacak. Bu karar, 2011/64 sayısı Avrupa Komisyon direktifinin gerekliliği ile sağlanmıştır. Bunu yerine getirileceğine dair Ukrayna’nın sözü ve kararı vardır.

Polonya’da bir paket sigaranın ortalama fiyatı 103 UAH, Birleşik Krallık’ta ise 379 UAH. Ukrayna’da sigara fiyatlarının, 2024 yılına kadar en düşük Avrupa fiyatları düzeyine ulaşması istenmektedir. Geçen yılın sonunda tüketim vergisi 20 Euro idi ve altı yıl içinde bu yaklaşık 90 Euro olacak. Grivna döviz kurundaki hareketlerde dikkate alındığında, Ukrayna’da yeni sıkılaştırma kabul edilmediği sürece bir paket sigaranın 100 UAH üstünde olacağı kesindir.

Parlamento fiyat artışını hızlandırmayı planlıyor

Ukrayna’da her ay bir paket premium sigara fiyatı 80 kopek kadar artıyor. Fiyatlardaki artışın temel ve pratik olarak tek nedeni, tüketim vergilerinde planlanan artışlardır. Fiyat artışlarının şok şekilde olmasını önlemek için, satıcılar eski stoklar tükendikçe fiyatları artırıyor.

Örneğin, geçen yıl Aralık ayında, Devlet İstatistik Servisi’ne göre, premium sigaralar paket başına 45 UAH iken Eylül 2020’de 54,.7 UAH ortalama fiyata geldi.

Ukrayna tıbbi yardım ve sağlık sigortası komitesi başkanı Mikhail Radutskiy “Sadece sağlık hizmetleri maliyetlerini artırmak için değil, aynı zamanda bu maliyetleri nereden kapatacağımızı da önerdik: Sigara ve güçlü alkol fiyatlarını önemli ölçüde artırmak. Sigaranın 200 UAH’a satılması gerektiğine inanıyoruz. Bunda yanlış bir şey yok. Sanmıyorum ki halk Maidan’da 200 UAH için sigarayı protesto edecek. Bu ekmek değil.” dedi.

Alkol üzerindeki tüketim vergisinin yükseltilmesi bir şişe votka fiyatı ise ortalama 94-96 UAH’ye çıkacaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com