Ukrayna’da bir paket elektronik sigara fiyatı 50’den 80’e çıkacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Parlamentoda vergilerin düşürülmesi yönündeki tasarı desteklenmediği için bir paket elektronik sigara fiyatının 50 UAH’dan en az 80 UAH’a yükseleceği belirtildi.

Fotoğraf: Blacknote

Ukrayna Parlamentosu, elektrikli ısıtma tütün ürünleri (TIEN) üzerindeki tüketim vergisindeki artışı hafifletmek için Finans, Vergi ve Gümrük Politikası Komitesi’nin getirdiği değişiklikleri desteklemedi. Bunun sonucunda tüketim vergisindeki % 320 artış yürürlüğe girecek.

Ukrayna Parlamentosu resmi portalına göre gerekli 226 oya karşı 211 milletvekili bu değişikliğin lehinde oy verdi.

Değişikliğin gerçekleşmemesi nedeniyle, devlet bütçesindeki kayıpların 5 milyar UAH’ye kadar çıkması ve bir paket sigaranın fiyatının 80 UAH üstüne çıkması bekleniyor.

Bununla birlikte yapılan analizlere göre , 50 binden fazla işyeri ile 200 milyon dolardan fazla yabancı yatırımın tehdit altında kalacağı da söylenmektedir.

Açıklamaya göre parlamento vergi komitesi elektrikli ısıtma tütün ürünlerindeki tüketim vergisini 2025’e kadar her yıl için % 200 artı % 30 artırmayı önerdi. Ancak milletvekilleri değişikliği desteklemediğinden, yeni yıldan itibaren tüketim vergisindeki artış tek seferde % 320 oranında yürürlüğe girecek. Bu nedenle, bir paket elektronik sigara fiyatı mevcut 50 UAH’dan en az 80 UAH’a yükselecektir.

Ukrayna’da yaklaşık 1 milyon sigara içen kişinin geleneksel sigaradan elektronik sigaraya geçmiş olduğu, fiyatlarda bu keskin artış sonrasında, bazı tüketicilerin yine geleneksel sigaraların tüketimine geri dönmesine yol açacağı düşünülmektedir.

Ayrıca Moldova, Beyaz Rusya ve Rusya Federasyonu’ndan kaçak sigaralara ek olarak, Ukrayna’dakinden yaklaşık 1.5 – 2 kat daha düşük olacağı için Ukrayna pazarında görünme olasılığı artacaktır.

Bu bağlamda, elektronik sigara tüketim vergisinden alınması planlanan gelirlerin düşeceği ve bunun sonucunda 4.8-5 milyar UAH düzeyinde devlet bütçesinde ek kayıplara yol açabileceği de belirtilmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com