Ukrayna’da bir arsanın devlet kaydı nasıl yapılır: 4 adımda işlemler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Adalet Bakanlığı Baskına Karşı Mücadele Ofisi uzmanları, 4 adımda bir arsanın devlet kaydının nasıl yapılacağına dair talimatlar hazırladı.

Bazen arazi sahipleri eski tarz bir devlet tapusuna sahiptir ve mülkleriyle ilgili doğru bilgiler henüz Devlet Arazi Kadastrosu’na yansıtılmamış olabilir. Bunu yapmaları gerekmektedir.

Adım 1. Araziye bir kadastro numarası atanmış olduğundan emin olun. Bu, tabiri caizse, arsanın kimlik kodudur ve bu kod olmadan arazi ile ilgili herhangi bir yasal işlem yapmak imkansızdır.

Bunu yapmak için, arazinin sınırlarının oluşturulması için teknik belgelerin üretimi gerekli ve en yakın arazi yönetimi dokümantasyonu geliştiricisine başvurulmalıdır.

Adım 2. Kadastro numarası atandığında ve sahadaki doğru veriler Devlet Kara Kadastrosuna yansıtıldığında, yerel yürütme organına, en yakın notere veya idari hizmetlerin sağlanması için merkeze gidilmelidir.

Adım 3. Arazi mülkiyetinin devlet tescili için, gerekli belge paketini, özellikle de tapusunu ve arazi hakkının sizde olduğunu belirten bir belgeyi (örneğin, bir devlet arazi mülkiyet belgesi (tapu), bir satış sözleşmesi, bir mahkeme kararı, bir miras belgesi) göndermelisiniz.

Adım 4. Arsa Mülkiyetinin Devlet Tescili Üzerine Devlet Haklar Kaydı’ndan belgenizi alın.

Kayıt için sunulan belgelerin toplam değerlendirme süresinin 5 işgünü olup, ek ödeme yapıldığında daha kısa sürede tamamlanabilir.

Önemli: Eski model arazi belgeleri devlet kayıtlarında geçerlidir, yani devlet onları tanır, ancak bugün arazi sahibinin statüsünün resmileştirilmesinin ana koşulu, arsaya bir kadastro numarasının atanmasıdır ve mülkiyeti hileli işlemlerden korumanın anahtarı olacak şekilde ilgili bilgilerin sayısallaştırılmasıdır..

Arsalarla alakalı yararlı linkler:

  • Burada map.land.gov.ua araziye bir kadastro numarası atanıp atanmadığını kontrol edebilirsiniz (koordinatlara veya konuma göre);
  • Burada my.gov.ua/info/servicecenters idari hizmetlerin sağlanması için tüm merkezler hakkında iletişim bilgilerini bulabilirsiniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com