Ukrayna’da banka kartları hangi durumda bloke edilebilir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna bankaları, müşterinin kartını bloke etme ve açıklama için onunla iletişime geçme hakkına sahiptir. Bu, müşterinin genel finansal hareketlerine uygun olmayan atipik işlemler durumunda olabilir.

Maksimum anonim transfer miktarı

“Suç Gelirlerinin Yasallaştırılmasının Önlenmesi ve Aklanmasının Engellenmesine Dair Kanun” normlarına göre, bankalar ödeme yapanları belirlemek zorundadır. Kişisel kimlik olmadan bir hesaba veya karta nakit olarak en fazla 5 bin UAH transfer edilebilir.

Ukrayna’da 2021 yılında üretici fiyatları artışı 4.3 kat artarak yüzde 62.2’ye ulaştı

Bir gün içinde hesaba her biri 5.000 UAH tutarında birden fazla ödeme gelirse, banka, hesabı geçici olarak bloke edebilir ve açıklama isteyebilir.

Eylül 2021’de kimliksiz transferlerin maksimum miktarı 1 UAH artırıldı. Yasa, çoğu zaman Ukraynalıların 4999 UAH’ı transfer etmesinin zorluğu sebebiyle alınarak 5,000 UAH’a çıkarıldı.

Ek olarak, 2021’de Verkhovna Rada, maksimum anonim transfer miktarını 25.000 UAH’a yükseltmeye çalıştı, ancak karar ertelendi.

Aynı zamanda, bankalar, katılığı değişebilen finansal izleme sistemi için kendi standartlarını belirler.

Finansal izleme yapılmayan banka transferleri

Kanun aşağıdakiler için geçerli değildir:

  • Konut ve toplumsal hizmetlerin ödenmesi, vergilerin, para cezalarının, diğer zorunlu ücret ve harçların ödenmesi (miktarı ne olursa olsun);
  • 30,000 UAH’a kadar bir kredinin ödenmesi;
  • Ödeme kartı veya diğer elektronik ödeme araçları yardımıyla ödeyen tarafından mal ve hizmetler için tutardan bağımsız olarak fatura no ile yapılan ödeme havaleleri;
  • Ukrayna içinde 5.000 UAH’a kadar olan tüm nakit transferler;
  • Kişilerin kendi hesabından çekilen para miktarı.

Ukrayna, Türkiye’den kendi ihraç ettiği buğdayından un ithal etmek zorunda kalacak

Mali izleme yasasında yapılan değişiklikler Nisan 2020’de yürürlüğe girmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com