Ukrayna’da Banka Hesapları IBAN Standardına Geçecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası basın servisinden yapılan açıklamada Ukrayna’da 5 Ağustos 2019’da uluslararası IBAN banka hesap numarasına geçişin başlayacağı belirtildi.

Merkez Bankası, bankalara ve müşterilerine bu sürecin özelliklerini hatırlattı.

Geçiş süreci nasıl olacak?

– 5 Ağustos 2019’dan itibaren, bankalar müşterileri için IBAN standardının gereksinimlerine göre yeni hesaplar açacaklar .
– Mevcut analitik muhasebe numarası korunurken, mevcut banka hesap numaraları bu standardın gereklerine uygun olarak değiştirilecektir.
-1 Kasım 2019 tarihinden itibaren yapılacak tüm transferler sadece IBAN kullanılarak yapılacaktır .

IBAN yapısı

Ukrayna Bankaları müşterilerine sadece IBAN standardına göre yeni hesap açacak, hesaplar aşağıdaki sırayla belirlenen 29 alfanümerik karakterden oluşacaktır:

-Ukrayna kodu – UA-2 harfleri;
– Haneyi kontrolü – 2 hane;
– Banka kodu – 6 basamak;
– Hesap – hesap numarasının uzunluğu sabit değil (31 Ekim 2019’a kadar 5-14 karakter, 1 Kasım 2019’dan sonra 5-19 karakter arası).

5 Ağustos – 31 Ekim 2019 tarihleri arasındaki dönemde banka müşterileri, banka havalesi ve hesap ayrıntılarını para transferi için herhangi bir varyantta doldurabilir. Ancak sonrasında IBAN zorunlu olacaktır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com