Ukrayna’da bal fiyatlarında artış. Üreticiler sebepleri sıraladı.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uzun süren yüksek sıcak havaların etkisiyle ıhlamur balı üretimi %50 kadar azaldı.

Bal üretim

Zor hava koşulları nedeniyle, Ukrayna’da akasya balı neredeyse %40, ıhlamur balı ise neredeyse %50 azaldı.

“Znatny Med”‘in kurucusu arıcı Valeriy Kureyko ve konuda yaptığı bilgilendirmede “Yağmurlu dönemler nedeniyle akasyadan bal sıkıntısı yüzde 40’lara kadar çıktı ve 30-35 derecelik sıcaklıklar sonucunda ıhlamurdan bal sıkıntısı yüzde 50’ye kadar çıktı.” dedi.

Bu koşullarda, arıcıların genellikle ayçiçeğinden umutlu olduklarını ancak bununla ilgili sorunlar da olduğunu belirten Kureyko “Ayçiçeği, yalnızca sabahın erken saatlerinde ve akşam saatlerinde, %45-50’den fazla bağıl nemde nektar üretir. Bu nedenle arılar nektar getirmek için 10-12 saat değil, gündüz saatlerinde en fazla 4-5 saat çalıştı, bu da bal toplanmasını en az %30 azalttı.” dedi.

Buna ek olarak, bu yıl Ukrayna’nın birçok bölgesinde sadece 5-7 gün çiçek açan hızlı olgunlaşan ayçiçeği melezleri ekildi; halbuki ayçiçeği için normal çiçeklenme dönemi 3-4 haftadır. Böylece ayçiçeğinden bal hasat süresinin de önemli ölçüde azaldığını belirten Kureyko “Birçoğu mevcut hava durumunu geçici ve anormal olarak görüyor. Ama ya yakında norm haline gelecek yeni bir gerçeklikle karşı karşıya kalırsak? Ardından, arıcılığın bazı olağan ilkelerini hızla gözden geçirmemiz gerekiyor.” dedi.

Bal fiyatlarının bu yıl kilogram başına 50-100 UAH artış gösterdi. Şu anda çiftçiler bir litre bal için ortalama 170 ila 250 UAH litre talep ediyor. Mağazalarda ise çok daha yüksek fiyatlardan satılmaktadır.

Ukrayna ve Avrupa ülkeleri arasındaki ekonomik uçurum genişledi (araştırma)

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com