Ukrayna’da aşırı hıza otomatik ceza: Makbuzlar adreslere gönderilmeye başlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da trafik kurallarını ihlal edenlere bugünden itibaren para cezası mektupları gönderilmeye başlıyor.

Rbc’nın haberine göre, Ukraynalı sürücüler Mayıs 2020 itibariyle karayollarında hız aşımından ötürü otomatik kesilen ceza makbuzlarını almaya başlayacaklar. Trafik kurallarını ihlal edenlere verilen asgari ceza 255 grivna olup; bir gün boyunca, 60 binden fazla araç sürücüsünün izin verilen hız sınırı aştığı belirtildi.

Devriye polis müdürlüğü başkan yardımcısı Aleksey Beloshitskiy, kameralarla ihlalin belirleneceğini ve ardından bu bilginin veri merkezine gideceğini bildirdi ve “Görevli her şeyin doğru bir şekilde işlendiğini onaylarsa, bunun sonucunda ceza kararı otomatik olarak muhatabına gönderilecektir.” diye ekledi.

Para cezaları kime verilecek?

Para cezası makbuzu arabanın sahibine gönderilecek. Eğer aracı başkası kullanıyorsa, para cezaları o sürücüye gider. Ancak bunun için, araç sahibinin online sistem üzerinden kullanım hakkını kime verdiğini belirtmiş olması gerekmektedir.

Avukat Bogdan Kuşnir‘e göre, ceza makbuzlarını mahkemeye götürüp temyiz etmesi ise çok zor olacak.

“Aracın sahibini belirlemek için mümkün olan tüm seçenekleri daha önce sundular. Bir araç tüzel kişiliğe atandıysa, bu şirkette bulunan, bu aracın atandığı kişi veya doğrudan bu tüzel kurumun başkanı sorumlu olacaktır.” denildi.

Avrupa plakalı araçlara ceza kesilirse

Bu arada, Avrupa plakalı araç sahipleri de yasal olarak sorumlu olacak. Ceza, arabayı getiren ve temizleyen kişiyi ilgilendirecektir.

Sahibi uzun süre önce Avrupa plakalı aracı satmış olsa bile ceza mektuplarını almaya devam edecek.

Avukat tarafından verilen bilgiye göre “Örneğin, 5 yıl önce yabancı plakalı bir araç belirli bir kişinin adına ithal edilmiş olsun. Bu araç, tescil belgesine göre halihazırda 10 kez satıldı ve şu anda bilinmeyen bir kişi biniyor olsun. Elbette, bu durumda getiren kişi de sorumluluk taşıyacaktır.”

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com