Ukrayna’da Arazi Satışına İlişkin Moratoryum 2019 Sonuna Kadar İptal

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Vekili Aleksey Gonçaruk, Cumhurbaşkanlığının tarımsal arazi satışı konusundaki moratoryumu 2019 sonuna kadar iptal etmeyi planladığını söyledi.

Rbc.ua’nın verdiği habere göre, Ukrayna da tarım arazileri için bir piyasa hazırlanması planlıyor. Piyasayı geliştirme modelleri hakkında Dünya Bankası ile müzakereler sürüyor.

Gonçaruk, “Ekibimiz bu yıl içinde çözülmezse, sonrasında oldukça zor olacağına dair bir anlayışa sahip” dedi.

Gonçaruk ayrıca, Cumhurbaşkanlığı ofisinin şu anda Ukrayna’da tarımsal arazi pazarını açma modeli hakkında Dünya Bankası ile görüşmelerde bulunduğunu belirtti. Böylece, moratoryumun kaldırılması en radikal modele göre Ukrayna’nın yıllık ekonomik büyümesini % 3, en düşük modele göre bile % 0.5 hızlandıracağı düşünülmektedir.

“En az acı llacı içebileceğimiz ve en etkili modeli arıyoruz” (arazi piyasasının açılması hk.) dedi.

Daha önce, Bakanlar Kurulu’nun elektronik arsa ihaleleri konusunda bu yıl sonuna kadar tamamlanacak pilot proje geliştirdiğini bildirilmişti. Hükümet üyeleri, elektronik arazi ihalesinin daha gelişmiş olması ve veri depolama ile güvenliğini artırmak için pilot projede değişiklikler yaptılar.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da 2020 Yılına Kadar Tarım Arazileri Satılamayacak

Geçen yıl, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ukrayna’da arazi satışı konusunda insan haklarının ihlal edildiğine dair bir moratoryum ilan etti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com