Ukrayna’da arazi satın almadan önce nasıl kontrol edebilirsiniz?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Gelecekte bir ev inşa etmek veya yeni bir iş projesi uygulamak için Ukrayna’da bir arsa mı alacaksınız? Satın almadan önce, satın alma sırasında yaşanabilecek problemleri ve satıcısını nasıl kontrol edebilirsiniz?

Ukrayna'da arazi satın almadan önce nasıl kontrol edebilirsiniz

Ukrayna Adalet Bakanlığı tarafından verilen tavsiyeleri iletiyoruz.

Devlet sicillerinde bir arsanın kontrol edilmesi, mülkün gerçek sahibinin, arsanın kategorisinin, arsanın amacının, alanının, üçüncü şahısların mülkiyet haklarının (kira, irtifak hakkı) yanı sıra arsanın kullanımıyla ilgili mevcut kısıtlamaların varlığını veya yokluğunu öğrenmeyi mümkün kılar.

Satın almadan önce arazinizi kontrol etmek için sadece birkaç adım uygulamanız yeterlidir.

  1. Kadastro numarasının arsaya tahsis edilip edilmediğini, özellikle “Ukrayna’nın kamu kadastro haritasında: https://map.land.gov.ua (arsanın yerini veya koordinatlarını arayın) öğrenin.

Bu bilgileri arsa sahibinden veya kendi başınıza öğrenebilirsiniz. Ve Kamusal Kadastro Haritası yardımıyla, bir arsanın mülkiyet türünü, amacını ve alanını da öğrenebilirsiniz.

Kadastro numarası olmadan, bugün bir arsa ile ilgili olarak tek bir yasal işlem yapmak imkansızdır. Bu nedenle, henüz bir kadastro numarası atanmamış arsa sahipleri, arazi yönetimi dokümantasyonu işlemini yaptırmak için en yakın kuruma başvurmalıdır.

  1. Arsanın mülkiyeti ve mülkiyet haklarıyla ilgili bilgileri bulmak için devlet kadastro web portalında (https://e.land.gov.ua/auth_select) şu konularda bilgi edinebilirsiniz:
  • Arsanın normatif parasal değeri;
  • Arsanın kullanımıyla ilgili kayıtlı kısıtlama;
  • Arsa mülkiyeti konuları.

Arsanın sahibi hakkındaki bilgilerin sadece referans amaçlı olduğunu, ilgili tüm bilgilerin Devlet Haklar Kaydında yer aldığını unutmayın.

  1. Devlet mülkiyet hakları sicilinden (https://kap.minjust.gov.ua/) bir bilgi sertifikası alın . Böyle bir yardım şunları öğrenmenize izin verecektir:
  • Arsanın sahibi kimdir;
  • Arazinin ne zaman ve hangi gerekçelerle satın alındığı;
  • Mülkiyet dışında herhangi bir gayrimenkul hakkının tescil edilip edilmediği (kira, irtifak hakkı vs);
  • Arsa ile ilgili herhangi bir engel var mı: satış yasağı, ipotek vs.

Burada 2013’ten önce ortaya çıkan arazilerdeki haklar konusunda hala bazı bilgilerin eksik olduğu unutulmamalıdır . Bu nedenle, gayrimenkul üzerindeki mülkiyet haklarınız belirtilen süreden önce alınmışsa ve ilgili bilgiler sisteme henüz girilmemişse , bunların “dijitalleştirilmesine” dikkat edin. Bu, dolandırıcılara karşı güvenliğinizi en üst düzeye çıkaracaktır.

  1. Kadastro numarası ile de Mahkeme Kararları Kaydı’nı (http://reyestr.court.gov.ua/) kontrol edin. Böylelikle arsanın mülkiyetine itiraz edilip edilmediğini, sınır anlaşmazlıkları olup olmadığını, hukuki sorunu olup olmadığını ve ipoteğe devredilip devredilmediğini öğrenebilirsiniz

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com