Ukrayna’da arazi piyasasının lansman tarihi belirlendi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başbakan Aleksey Gonçaruk tarafından toprak yönetimi reformu konferansında yapılan açıklamada Ukrayna’da arazi piyasasının açılışı Ekim 2020’de yapılacak.

Gonçaruk “Yılda % 5-7 tarihinde büyümemiz oldu. Arazi piyasasını hemen açmıyoruz. 1 Temmuz’da yapmayı planlamıştık, ancak daha sonra çiftçilerle yaptığımız görüşmeler neticesinde gelecek yıl 1 Ekim’inden itibaren başlatmaya karar verdik.” dedi.

Başbakan, Ukrayna vatandaşları ile Ukrayna şirketlerinin alabileceklerini ve satışların kamuya açık ve şeffaf ihalelerle yapılacağını söyledi. Gonçaruk, hükümetin şu anda NBU ile kredilerin ucuzlaştırılması için bir mekanizma üzerinde çalıştığını belirtti.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da 2020 Yılına Kadar Tarım Arazileri Satılamayacak

“Ukrayna, arazi piyasasının başlatılması, en az % 2 oranında büyüme sağlayacak.” dedi.

Aynı zamanda Maliye Bakanı Oksana Markarova, hükümetin çiftçilere % 5’lik oranla kredi sağlamayı planladığını söyledi.

Konferansta, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ise, arazilerin Ukraynalıların mülkü oldugunu ve o nedenle sadece Ukrayna vatandaşlarının alınabileceğini söyledi.

“Her şeyden önce, araziler Ukraynalılara aittir. Hükümetle birlikte sunduğumuz modelde, sadece Ukrayna vatandaşları ve Ukrayna şirketleri toprak satın alabilecek veya satabilecekler. Çin hakkında, Araplar ya da uzaylılar hakkında ülkemizi gelip vagonlarla topraklarımızı götürecek şeklinde korku hikayeleri söyleniyor, bunlar tamamen saçmalık.” dedi.

Başkan ayrıca, Ukraynalıların kısmen değil, tam bir toprak mülkiyet haklarına sahip olacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy “Değerli olan, sahip olma hakkı, kullanım hakkı ve toprağı elden çıkarma hakkıdır. Aksi taktirde, Sovyetler Birliği’ne dönüşeceğiz; vatandaş olduğumuzda daireleri aldığımızı iddia ettik, ancak yasal olarak satamadık. Ve bu doğru değil. Sonuç nedir? Yasadışı gri alanlar ve sahtekarlık oldu. Aynı şey topraklarda da oluyor.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com