Ukrayna’da arabalarda ön camda sigorta etiketi zorunlu mu?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İdari Suçlar Kanunu’na göre, bir vatandaşa, arabanın ön camında özel bir sigorta etiketi bulunmadığı için para cezası verilemez.

Halkın Avukatı Facebook mesajında “Arabalarda sigorta etiketlerinde sadece mevcudiyeti, -çıkartmanın mevcudiyetine bakılmaksızın- denetçi tarafından kontrol edildiğinden, ön camda yapışmış olmasının bir anlamı yoktur. Aynı zamanda, etiket sürücünün görüşünü de sınırlıyor” diyor.

Belirtildiği gibi, düzenlemeler ön camda özel bir motorlu araç sigorta işareti bulunmasını şart koşuyor, ancak olmaması için bir ceza bulunmuyor.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da 1 Ekim’den itibaren gündüz far kullanılması zorunlu

Yasaya göre, bir poliçe satın alırken, sigorta şirketi ücretsiz olarak özel bir işaret (çıkartma) vermekle yükümlüdür. Bu işaret sürücünün sigorta poliçesinin varlığının görsel olarak izlenmesi içindir.

Ön camın sağ üst köşesine yapışkan bant ile özel bir etiket yerleştirilir. 29 Kasım 2007 tarihli ve 451 sayılı İçişleri Bakanlığı’nın emriyle, denetçilere, ön camın sağ üst köşesinde özel bir işaret bulunmayan araçları durdurmalarını imkanın sağladı. Bununla birlikte, bu emrin 11.07.2018 tarihinden beri süresi dolmuştur.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com