Ukrayna’da 22 bin Ukraynalı aile güneş paneli kullanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Enerji ve Çevre Koruma Bakanlığı‘nın hesaplamalarına göre, 2020’nin başı itibariyle 22 bin Ukraynalı aile güneş panelleri kurdu ve güneş enerjisi kullanıyor.

Güneş panellerine yapılan toplam yatırım 450 milyon avro olarak gerçekleşti ve Ukraynalılar tarafından kurulan güneş panellerinin toplam kapasitesi 553 megavattan fazla.

Enerji Bakanı Aleksey Orjel. “Ne kadar çok insan elektrik üreticisi oluyorsa, o kadar az tekel ve istismar oluyor. Bu nedenle hane halkı tarafından kendi ihtiyaçları için temiz enerji üretimi çok doğru bir yön.” dedi.

Hükümetin, güneş panelleri kullanan hane halkı ile ilgili koşulları değiştirmeyi planlamadığını belirtti.

Ukraynalılar güneş panellerinin çoğunu Dnepropetrovsk (2,700), Ternopol (2,000’den fazla) ve Kiev (1,800) bölgelerine kurdu.

2014 yılına kadar, Ukrayna‘da güneş panelleri takan sadece 20 aile vardı, yani 6 yılda sayıları 1.100 kat arttı.

Ukrayna’da “yeşil” enerji santrallerinin (rüzgar ve güneş enerjisi santralleri) ürettiği enerjinin, Ukrayna’nın Avrupa’nın en yükseklerinden biri olan “yeşil” tarife üzerinden satıldığını unutmayın. Bir gün önce, hükümet yatırımcılara bu tarifeyi gönüllü olarak azaltmayı kabul etmeye davet etti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com