Ukrayna yollarında neden çok fazla ölümlü kaza oluyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Devriye Polisine göre, geçen yıl ülkenin dört bir yanında 160,600 trafik kazası meydana geldi ve 3.454 kişi hayatını kaybetti. Genel olarak, sürücülerin hatası nedeniyle bu kazalar meydana geldi: ya hız sınırını aştılar ya da trafik kurallarını ihlal ettiler

112.international’ın haberine göre Polis, trafik kazası sayısında artış olduğunu da bildirdi: 2018’e kıyasla, 2019’da trafik kaza sayısı neredeyse 10,000 kadar arttı. Geçen yıl, kazalarda yaklaşık 3.500 kişi ölürken, 34,000’den fazla kişi de yaralandı.

Trafik avukatı Vadim Volodarski “Kaza sayısındaki artış öncelikle devletin kazaların önlenmesi için henüz etkili bir politika oluşturmadığı gerçeğinden kaynaklanıyor. Gerçek şu ki, ülkemizdeki istatistikler aslında yanlıştır: çoğu zaman kazaların nedenleri ve suçluları nesnel olmayan bir şekilde belirlenir. Örneğin, bir yaya yolu yanlış yerde geçiyor, sürücü aniden frene basmalı veya manevra yapmalı; ancak nihayetinde sürücü suçlanıyor, bu yüzden doğru bir resim göstermediğinden istatistiklere hiç güvenmiyorum. Kaza nedenleri. Bu nedenle devlet, trafik kazalarının artmasını önlemek için ne yapacağını bilmiyor ve trafik kurallarına uyulması, kazaların önlenmesini garanti etmiyor.” diyor.

Gerçekten de, farklı kurumlardan kaynaklanan trafik kazalarında ölüm oranları bile oldukça farklıdır. Örneğin, 2016 yılında Dünya Sağlık Örgütü, 6,089 vakada trafik kazalarında meydana gelen ölümlerin sayısını hesaplamış; Sağlık Bakanlığı ve Devriye Polisi birbirinden farklı veriler ortaya koymuştur. Sağlık Bakanlığı 4,809 ölüm derken, Polis 3,410 ölüm göstermiştir.

Volodarski “Gerçek şu ki, tüm bu kurumlar karayolu ölümlerini hesaplamak için farklı yöntemlere sahip. Örneğin, polis doğrudan kaza mahallinde kaç ceset olduğunu sayar. Aynı zamanda, ölümcül bir şekilde yaralanan bir hasta hastaneye götürülürse ve 30 günden sonra ölürse, o zaman metodolojiye göre, kaza sonucu ölüm kabul edilmez.” diyor.

Kazalar konusunda yasal bir uzman olan Oleksandr Şvets. ”Dolayısıyla, tahminlere göre, polis tarafından sağlanan rakamlar göz önüne alındığında, geçen yıl, Ukrayna’daki 100 bin kişi başına, trafik kazalarından kaynaklanan 8.2 ölüm meydana geldi. Aynı şekilde, her 3-5 yılda bir, yollardaki ölüm oranı Dünya Sağlık Örgütü tarafından değerlendirilir, ancak objektif göstergeler olarak bu veriler kullanılamaz. Hesaplamalar, ülkenin sağlanan demografik durumuna ilişkin eski ve yanlış istatistiklere dayanmaktadır. Devlet İstatistik Servisi göç eden nüfusu hesaba katmamaktadır.” diyerek şöyle devam etti: “Ülkemizde son yıllarda ikamet eden nüfusun azaldığını, ancak Ana Hizmet Merkezi’nin verileriyle kanıtlandığı gibi sürücülerin sayısının arttığını belirtmek gerekir. Bu nedenle, kaza sayısı azalmaz, ancak her yıl % 1-2 arasında değişiyor. ” diyor.

Polis raporlarına göre, geçen yıl, en ölümcül kazalar hızlanma, yaklaşmakta olan şeride girme, trafik kurallarının ihlali ve alkollü araç kullanımı nedeniyle meydana geldi. Toplamda, bu tür ihlaller yollardaki ölümlerin % 34’üne neden olmuştur. Aynı zamanda, DSÖ raporuna göre, yayalar en çok kazaya kurban olanlar: 2018’de trafik kazaları nedeniyle ölümlerin % 42’sini yayalar oluşturdular.

Aslında, Ukrayna‘daki yollarda ölüm oranı 100 bin kişi başına 8-9 kişiden bile fazla. Avrupa standartlarına göre üzücü bir gösterge: Ukrayna bu derecelendirmede 6. sırada. Doktorlar, trafik kazasının ana nedeninin gelişmemiş yol altyapısı bile değil, ölümcül yaralıların % 90’ından fazlasında görüldüğü üzere güvenli bir sürüş kültürünün (kasklar, çocuk oto koltukları ve emniyet kemerleri ile) ve ilk yardım becerilerinin olmaması olduğunu söylemektedir.Trafik kazasına maruz kalanların hastaneye canlı gitmek için zamanları yoktur.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com