Ukrayna Yollarında Ağır Vasıtalardan Geçiş Ücreti Alınacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Devlet Karayolu Ajansı (Ukravtodor), Ukrayna yollarını kullanan ağır vasıtalardan ücret alma sistemi oluşturmayı planlıyor.

Ukravtodor Genel Müdürü Slavomir Novak Interfax-Ukrayna ile yaptığı röportajda “Ukrayna’da akıllı ulaşım sistemlerini uygulama girişimine başlandı. Hareket Halindeki Ağırlık (Weight- in-motin WiM) ölçümleri artık yapılabiliyor. Bunun yanı sıra, kameraları bulunan hız ve trafik analiz sistemleri de çalışmaya başladı. Bu Ukrayna’nın ulaşım sisteminde, Ukrayna yollarında ağır vasıtalardan ücret toplamak anlamına geliyor.” dedi.

Geçiş ücretinin başlatılmasının, ülkedeki yolların durumunu önemli ölçüde iyileştirmesi gereken Ukrayna için ciddi bir yasal değişiklik gerektirecektir.

Ayrıca bakınız: Ukrayna Yollarının Onarımı İçin 59 Yıl Gerekli

Novak “Bu yapıyı düzenleyecek bir yasa çıkarmamız gerekiyor. Karayolu Fonu için ek bir kaynak bulmamız lazım. Avrupa prensibi var: Kamyonlar, özellikle ulaşım üzerinden para kazanan kamyonlar daha fazla ödeme yapmalı.” diye devam etti.

Novak’a göre, aşırı yük taşımacılığından kaynaklanan yol bozulma oranı çok yüksektir.

“Ukrayna’da aşırı yüklü kamyonlarla alakalı sorun çok, çok büyük.” dedi.

Ukravtodor, 2019 yılının sonuna kadar yollarda otomatik ağırlık ve kilo kontrolü hakkında yeni bir yasanın mecliste kabul edilmesini bekliyor.

Hareket Halindeki Ağırlık (WiM) otomatik ağırlık kontrol sistemleri, Ukrtranscurity güvenlik müfettişleri tarafından yollarda otomatik ağırlık ve ağırlık kontrolüne izin veren bir yasa kabul edilinceye kadar deneme amaçlı kullanılacaktır.

Ekim ayında Ukravtodor, Kiev girişlerinde ilk 6 WiM noktasında ölçümlere başlayacak olup toplamda 100’e kadar nokta oluşturulması planlanıyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com