Ukrayna, yetersiz tatlı su kaynaklarına sahip Avrupa ülkeleri arasında

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da yılda kişi başına 1500 ila 1700 m³ su kaynağı düşmektedir. Bu endeks Ukrayna’nın birçok bölgesinin su sıkıntısı içinde olduğu anlamına gelmektedir.

Ukrayna’daki Dünya Doğayı Koruma Fonu’ndan (WWF) uzmanların bilgilerine dayanarak bir makale hazırlayan Olga Skorokhod bu konuda “Yetersiz taze (içme dahil) su rezervine sahip Avrupa ülkeleri arasında Ukrayna da var. Genel olarak, gezegende çok fazla tatlı su rezervi yok. % 2.5-3. Bu küçük Dünya ölçeğinde buzullar, yüzey su kütleleri (nehirler, göller, bataklıklar, rezervuarlar, göletler), topraktaki su ve atmosferik sudur. Bu göstergeyi daha iyi anlamak için bilim adamları su mevcudiyeti endeksi kavramını ortaya koydular. Ülkedeki mevcut su kişi başına 2000 m³’den fazla, o zaman su kaynaklarıyla yeterince sağlandığı kabul edilir. Yılda kişi başına 500 m³’den az ise, bu bir su açığı olarak kabul edilir.” diye açıklıyor.

Ukrayna Demiryolları, Kiev – Lviv güzergahında çift katlı tren seferine başlıyor

Ukrayna’da, özellikle yaz aylarında birçok nehir kurumakta, güney ve doğuda su kıtlığı belirtileri görülmektedir diyen gazeteci “Bu durum yeni değil, bu olaylar daha önce gözlendi ama iklim değişikliği sorunu daha da büyütüyor. Yani nehirler kuruyor ve gelecek sezon yağış olmaması nedeniyle eski haline gelmiyor. Herson, Nikolayev, Odessa bölgelerinin köylerinde, prensipte su olmaması zaten yaşanan bir durum.” diye belirtiyor.

Yazar, gelecekte tatlı su sıkıntısı çekmemek için bu kaynağın etkin bir şekilde kullanılması ve korunması gerektiğini yazıyor. Suyun en büyük kullanıcısı dünya suyunun %70’ine ihtiyaç duyan tarım sektörüdür, bu nedenle tarım üreticilerinin su verimliliğini ve tüketimini kontrol etmeleri önemlidir.

Skorokhod “1 kg buğday üretmek için 1-2 m³ su harcamanız gerekirken, 1 kg pirinç yetiştirmek için 4 m³’e kadar suya ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle tarım sektöründe ileri ve verimli teknolojilerin tanıtılması çok önemlidir. Örneğin, her bitki için bilinçli olarak damlama yöntemiyle sulama yapılabilir: damladan daha fazla verim alınır ilkesi çalışır. Bu tür birçok yöntem vardır, bunların sürekli tanıtılması gerekir ve bunun vurgulanması gerekir. Devlet, tarımda ileri teknolojileri teşvik ediyor. Ukrayna tarım sektörü sorunu ne kadar anlıyor ve yeni yöntemlere geçiyor? WWF uzmanlarına göre, burada farkındalık yaratmak için çalışmalıyız.” diye belirtiyor.

Kiev’de şehrin turistik ve kültürel yerleri hakkında bir internet platformu hizmete girdi

Makalenin yazarı, bir nehirden veya rezervuardan su alındığında, alınan gerçek su miktarını anlamak için bir kayıt tutulmasının da temel olarak önemli olduğunu vurguluyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com