Ukrayna yabanmersini pazarı her yıl üçte bir oranında büyüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Taze yabanmersini pazarı, Ukrayna meyve ve sebze endüstrisinin en hızlı büyüyen kısımlarından biri haline geldi ve son birkaç yılda meyvenin kendisi niş kategorisinden çıkarak tüketiciler arasında popüler ürünlerden birine geçmeyi başardı.

yaban mersini

“Fruit Inform: sebzeler ve meyveler projesi” başkanı Aleksandr Horev tarafından yayınlanan mesajda “Geçtiğimiz birkaç yılda Ukrayna, yabanmersini ekim alanlarının artış oranları açısından dünya liderlerinden biri olmuştur. Son beş yılda Ukrayna’daki yabanmersini pazarı yılda ortalama üçte bir oranında büyüyor ve yaban mersini ithalatı yıldan yıla iki katına çıktı.” denildi.

Beş yıl önce 20 tonu bile bulmayan yabanmersini ithalatı 2020 yılında 500 tona ulaştı.

Bu meyvenin şu anda Ukrayna pazarına ana tedarikçileri Peru, İspanya ve Fas olup, düşük miktarlarda Şili’den ve diğer bazı ülkelerden de ithal edilmektedir.

Ukrayna’ya taze yabanmersini ithalatının zirvesi, yerel ürünlerin bulunmadığı veya hala önemsiz miktarlarda tedarik edildiği Nisan-Haziran aylarındadır. Bu dönemde pazara ağırlıklı olarak yabanmersini Fas ve İspanya’dan tedarik edilmektedir. Aynı zamanda bu meyvenin dünyadaki en büyük ihracatçısı olan Peru, Ekim’den Şubat’a kadar Ukrayna pazarında faaliyet gösteriyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com