Ukrayna, yaban mersini ihracatında dünya liderleri arasına girdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, ihracat artış oranı açısından dünyanın en büyük 20 yaban mersini ihracatçısı arasında ikinci sırada yer almaktadır .

yaban mersini

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün ( FAO) yatırım departmanı ekonomisti Andrey Yarmak geçtiğimiz beş yıl içinde Ukrayna’dan yaban mersini ihracatının ortalama büyüme oranının yılda % 26.5 olduğunu belirtti. Aynı zamanda, orman yaban mersini ihracat kodu kapsamında yaban mersini arzı göz önüne alındığında, gerçek büyüme oranları daha yüksek olabilirdi.

Yarmak “Ukrayna, Peru, Şili, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Fas gibi yaban mersini ihracatının hacmi ve değeri açısından dünya liderlerinden hala uzaktır; ancak değer açısından ihracat hacmini aktif olarak arttırması, ülkenin 2019’da ilk 20’ye girmesine izin verdi” dedi.

Yarmak’a göre, büyüme oranları açısından Ukrayna, ihracatını son derece yüksek bir oranda artıran Peru’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Peru’un ortalama yıllık artışı % 38.9. İlk 20’de, sadece Portekiz, yıllık ortalama ihracat artışını % 25.3′ arttırdı ve Ukrayna ile karşılaştırılabilir göstergelere sahip. Sırbistan’dan ( yılda % 21.4), Güney Afrika’dan ( yılda % 21.1) ve Romanya’dan ( yılda % 19 ) yapılan ihracat da nispeten hızlı bir şekilde büyümektedir .

Ukrayna 2019 yılında 9.2 milyon dolara 2,.4 bin ton yaban mersini ihraç etti. Ana alıcılar Hollanda, Polonya ve Birleşik Krallık oldu.

Kaynak: nv.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com