Ukrayna ve Zelenskiy Erdoğan’a yerine getiremeyeceği garantiler veriyor (uzman görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Analitik Merkezi Başkanı Aleksandr Okhrimenko’ya göre Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ankara’ya yaptığı ziyarette Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yerine getiremeyeceği şeylere dair garanti verdi.

Ukrayna Analitik Merkezi Başkanı Aleksandr Okhrimenko

Gordon‘un verdiği habere göre, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında Ukrayna ile Türkiye arasında imzalanan ikili işbirliği anlaşmaları , “öngörülebilir bir gelecekte” engellenebilir. Bu görüş Ukrayna Analitik Merkezi Başkanı Aleksandr Okhrimenko tarafından Ukrainian News’e yapılan bir yorumda ifade edildi .

Uçak motoru yapımı alanında askeri-teknik işbirliği ve ortak faaliyetler hakkında bir yorumda bulunan Okhrimenko “Zelenskiy açıkça çerçeveleniyor: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yerine getiremeyeceği kişisel işbirliği garantileri veriyor. Uçak motoru yapımı alanındaki teknoloji ve patentler, devlet tasarım bürosu Ivchenko-Progress’e ait, ancak tasarım bürosunun üretim tesisleri yok. Ukrayna’da sadece Motor Sich teknolojik çözümler ve patentlerle uğraşmaktadır.” dedi.

Uzman, Çinli yatırımcılarla açılan davalar nedeniyle, “şirketin yıllardır hissedarlar toplantıları düzenlemediğini, bunun da yasal yönetim organlarının tamamen eksikliği anlamına geldiğini.” ekledi.

Okhrimenko “Yönetim kurulu, denetim kurulu ve yasa ve tüzük tarafından belirlenen denetim komisyonunun görev süreleri sona ermiştir… Buna göre, Vyacheslav Boguslaev fabrikanın eski sahibinin statüsü net değildir. Dört yıldan fazla bir süredir şirketin hissedarı değildir ve hiçbir yetkisi yoktur. Başkan ve genel tasarımcının statüsü hissedarlar toplantısı yapamaması nedeniyle yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor. Bu, Ukrayna ve cumhurbaşkanının, bilerek veya bilmeyerek, Erdoğan’ı tartışmalı mülke sahip sorunlu bir girişime dahil ettikleri anlamına geliyor.” dedi.

Boguslaev’in Ukrayna heyetindeki varlığının “büyük bir soru” olduğunu da sözlerine ekleyen uzman “Kiev ile Ankara arasındaki uçak motoru yapımı alanındaki tüm anlaşmalar “boş mermiler” olarak ortaya çıkabilir, çünkü endüstriyel işbirliği ve tedarik alanındaki bu tür anlaşmalar, Motor Sich’nin yasal yönetim organları tarafından koordine edilmelidir, ki bu bugün mevcut değil.” diye ekledi.

PJSC “Motor Sich”, havacılık ekipmanı motorları ve endüstriyel gaz türbin ünitelerinde dünyanın en büyük üreticilerinden biridir. 2016 yılında şirket, Skyrizon ile bağlantılı Çinli yatırımcılar tarafından satın alındı ve üretimin geliştirilmesi için 100 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. Sonra, Motor Sich’in % 25 hissesinin devlete Ukroboronprom’a devredilmesi meselesi oluştu. Bununla birlikte, bu yılın Haziran ayında, Ukroboronprom’un genel müdür danışmanlarından Ruslan Korzh bugün bu önerinin artık geçerli olmadığını, geçen yıl gücünü kaybettiğini” söyledi .

Şu anda Çinli şirket Skyrizon ve DCH grubunun Motor Sich PJSC’deki hisselerin yoğunlaşmasına izin vermesi için tekrarlanan başvurusu Ukrayna Anti-tekel Komitesi tarafından değerlendiriliyor. Çinli işadamları, Ukrayna Anti-tekel komitesi eylemlerini “Ukraynalı yetkililerin düşmanca davranışlarının” bir tezahürü olarak görüyorlar ve bu onların görüşüne göre Motor Sich’i kamulaştırma amacı taşımaktadır.

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’ya, devlet kurumlarından gelen mantıksız baskıyı durdurmayı” ve ayrıca Ukrayna’nın yatırımcı olarak uluslararası tahkimdeki bir yatırım anlaşmazlığında tazminat olarak telafi etmeyi amaçladıkları 3.5 milyar dolarlık zararlardan kaçınmasına yardımcı olmak için bir mektup yazdılar. Adalet Bakanlığı’na da benzer bir iddia gönderildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com