Ukrayna ve Türkiye Silah Üretimi İçin Ortak Girişim Başlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ortak girişimin ilk projelerinden biri yeni nesil insansız hava araçlarının geliştirilmesi olacak.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi basın servisinin açıklamasına göre UkrOboronProm’un bir parçası olan devlete ait Ukrspetsexport şirketi ve önde gelen drone üreticilerinden biri olan Türk firması Baykar Savunma, hassas silahlar ve havacılık teknolojileri alanında ortak bir girişim (joint venture) başlattı.

Ortak girişimin temel amacının, iki ülkenin kendi orduları için yeni modern silah sistemlerinin seri üretimi için savunma sanayii kapasitelerini birleştirmek olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca bakınız: Ukrayna İmalatı Motor Akıncı Taktik İnsansız Hava Aracında Test Ediliyor

Raporda, “Ortak girişimin ilk projelerinden biri, yeni nesil insansız hava araçlarının geliştirilmesi olacak. Bu uçak, yüksek irtifa uçuş seviyelerinden ayrıntılı keşifler gerçekleştirebilecek, havada saatlerce kalabilecek, önemli bir seyir hızına sahip olacak ve çok çeşitli yüksek hassasiyetli silahlarla görev yapabilecek.” denildi.

NSDC, yeni insansız hava aracının bu tür yeteneklerinin, kompozit malzemelerin ve dijital teknolojilerin yanı sıra sert koşullarda güvenilir şekilde çalışabilen Ukrayna yapımı motorların kullanımı nedeniyle mümkün olacağının altını çizmektedir.

Ayrıca, yeni motorlar sayesinde “geleneksel saldırı uçaklarına kıyasla daha yüksek miktarda silah taşıyacak” yüksek kapasiteli İHA’lar geliştirilebilecektir.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, ortak girişimin kurulmasının Ukrayna ve Türkiye’nin savunma kapasitesini artıracağını ummaktadır.

Bildirildiği üzere, yılın başında Ukrayna, Türk yapımı Bayraktar TB2 insansız hava aracı satın aldı. Basında çıkan haberlere göre, sözleşmede altı silahlı İHA, iki kontrol istasyonu ve 69 milyon dolar değerinde 200 güdümlü füze bulunuyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com