Ukrayna ve Türkiye ortak İHA geliştirme ve üretimi hakkında görüşüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Ankara ve Kiev’in uygun şartların sağlanması koşuluyla Ukrayna’daki Bayraktar İHA’ların ortak gelişimi ve hatta üretimi konusunu görüştüklerini söyledi.

Interfax-Ukrayna ile yaptığı röportajda konuya değinen Güldere “Bayraktar insansız hava araçları sistemleri zaten Ukrayna tarafından satın alındı. Çeşitli konularda görüşmeler yapılmakta ve bu konu iki ülke tarafından da tartışılmaktadır. Daha güçlü sistemlerin ortak gelişimi ve hatta Ukrayna’da Bayraktar uçağı üretimi, savunma sanayiinin bu unsur da dahil olmak üzere Türk-Ukrayna işbirliğinde yeni bir sembol haline gelebileceğini düşünüyorum.” dedi.

Büyükelçiye göre, bu yıl her iki ülke de savunma sanayi alanında iki önemli toplantı yaptı.

“Son dönemde, bu ay Türk Savunma Bakanı Ukrayna’yı ziyaret etti ve bu yılın başlarında Savunma Bakanlarının temsilcileri de dahil olmak üzere savunma sanayilerimizin bir toplantısı yapıldı. Bu toplantılar sırasında, Türkiye ve Ukrayna’yı birlikte daha güçlü kılacak, ulusal güvenliğimizi geliştirmemize, birlikte belirli sistemleri geliştirmemize yardımcı olacak çok önemli projeleri tartıştık. Bu alanda çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” dedi.

Ayrıca askeri mali işbirliği anlaşmasının ihale işini basitleştirmeye ve hızlandırmaya yardımcı olan bir unsur olduğunu kaydeden Güldere “Bu temaslar sayesinde çok sayıda özel proje geliştirdik ve birkaç karşılıklı ziyaretin yardımıyla bu programa hangi sektörlerin katılacağını ve hangi tarafın hangi yönde hareket edeceğini belirleyebileceğiz. Yine bu, savunma sanayi alanında Türk-Ukrayna işbirliğini daha da güçlü kılan bir başka unsur.” diye konuştu.

Hatırlayınız: Ağustos 2019’da Ukrayna ve Türkiye, silah üretmek için ortak bir girişim kurdular. İlk ortak proje yeni nesil bir savaş uçağı oluşturulması olacak.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com