Ukrayna ve Türkiye, korvet ve SİHA üretimi için imzaları attı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Tarihte ilk kez Ukrayna Savunma Bakanlığı, askeri mallar için doğrudan dış ticaret anlaşmaları imzaladı.

Ukrayna Savunma Bakanı Andrey Taran, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları için Türk firmalarıyla teknoloji transferi; korvet ve silahlı insansız hava araçları üretimi için anlaşmaları imzaladı. İmza, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir başkanlığındaki Türk heyetinin ziyareti sırasında gerçekleşti.

Savunma Bakanı’na göre, Karadeniz-Azak bölgesinde güvenliği artırmak için Ukrayna Donanması’nın muharebe yeteneklerini radikal bir şekilde güçlendirmek için tasarlanmış projeler üzerine imzalar atıldı. Bunlar, Ukrayna Bakanlar Kurulu ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında yakın zamanda imzalanan anlaşmanın ilk somut anlaşmalarıdır.

Taran, Türk heyetinin üyelerine ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘e, Türkiye’ye yaptığı son ziyarette varılan anlaşmaları uygulamak için atılan hızlı adımlar için övgüde bulundu. Bakan, Ukrayna savunma kompleksinin işletmelerinin Türk teknolojileri ve yatırımları pahasına kalkınma için güçlü bir ivme kazanacağını umduğunu söyledi.

İsmail Demir de Türkiye ile Ukrayna’nın savunma sektöründe ortak işbirliği alanlarında çok fazla ilerleme olduğunu kaydetti. Anlaşmalardan pratik etkileşime geçişin hızı, karşılıklı yarar sağlayan sonuçları için umut uyandırıyor dedi.

Ekim ayında, Ukrayna Savunma Bakanı Andrey Taran ve Türk Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in savaş gemileri, insansız hava araçları ve her tür türbin inşa etmek için ortak projeler başlatma ve uygulama niyetlerini belirten bir Mutabakat Anlaşması imzalamıştı.

Daha önce aynı zamanda Ukrayna Savunma Bakanı Andrey Taran ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Çerçeve Askeri Anlaşma imzalandı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com