Ukrayna ve Türkiye 30’dan fazla savunma projesi üzerinde çalışıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Son dört yılda, savunma sektöründe Ukrayna ve Türkiye arasında ortak proje sayısı 30’u aştı.

Ukrayna ve Türkiye 30’dan fazla savunma projesi üzerinde çalışıyor

İstanbul’daki SAHA Expo’da Ukrayna-Türkiye savunma işbirliği konulu bir panelde konuşan Baykar Savunma genel müdürü Haluk BayraktarSon 4-5 yılda Ukrayna ile Türkiye arasındaki anlaşma ve sözleşmelerin sayısı katlanarak arttı. Bunlar komşu ve dost ülkeler arasında, stratejik ortaklığa yüksek düzeyde güven duyulan, her iki ülkenin de karşılıklı yarar sağladığı anlaşmalardır… Son 4 yılda ortak proje sayımızı artırdık ve şu anda 30’dan fazla ortak proje var. Toplam ticaret cirosu, 1 milyarı son 3-4 yılda imzalanan savunma sözleşmeleri olmak üzere 5 milyar dolara ulaşıyor. Tamamlayıcı ve işbirlikçi iş modellerine doğru ilerliyoruz.” dedi.

Bayraktar, 20 yıl önce Türkiye’de 17’ye yakın savunma şirketi olduğunu, şimdi 1,700 binden fazla şirket olduğunu ve proje sayısının 60’tan 750’ye çıktığını kaydetti.

Panelde sözalan Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasil Bodnar, “Ukrayna ve Türkiye sadece birbirine ürün satan iki ülke değil, birlikte iş yapan ve her iki ülkeyi savunma alanında güçlendirmeye çalışan ülkelerdir” dedi.

Ukrayna’dan AB’ye kaçak gitmeye çalışan 8 Türk vatandaşı yakalandı

İşbirliğinin üçüncü ülkelere satış aşamasına geldiğine değinen Bodnar “Stratejik ortaklığımız, pratik lokomotifi savunma işbirliği olan Cumhurbaşkanlarımız arasındaki güven ve siyasi diyaloğa dayanmaktadır… Mevcut tüm potansiyeli kullanarak işbirliğimize yeni boyutlar kazandırmak için çalışıyoruz. Bunu bu sergide açıkça görebiliyorum. Sadece iki ülkenin çıkarlarını ölçmek için değil, üçüncü pazarlar için de çalışıyoruz, yeni olumlu girişimler ortaya çıkıyor.” dedi.

Ukraynalı işletmeler “Ivchenko-Progress”, “Motor Sich” ve Baykar Makina arasında SAHA Expo çerçevesinde imzalanan yeni sözleşmelerinin pozitif etkilerine değerlendiren büyükelçi, sözleşmelerin sayısının artmasını umduğunu ifade etti.

Türk savunma şirketlerinin Ukrayna’da ofislerini açtığını ve üretim hattı kurduğunu da kaydeden Bodnar “Bazı Türk şirketleri Ukrayna’da temsilciliklerini açtılar, bunlar Aselsan, Bayraktar ve diğerleri. Çok çeşitli tekliflerde işbirliğini geliştirebilirler. Türk şirketlerini Ukrayna’da üretim tesisleri açmaya davet ediyoruz, çünkü şu anda savunma emirleri sistemindeki değişiklikler üzerinde çalışıyoruz ve Ukroboronprom’un yapısının reformu devam ediyor, bu da daha serbest bir pazar sağlayacak.” dedi.

Ukrayna’da üretim tesislerinin açılması, Avrupa pazarına erişim de dahil olmak üzere başka avantajları da beraberinde getirdiğini belirten büyükelçi “Ayrıca, Ukrayna ile Avrupa Birliği arasında bir serbest ticaret anlaşmamız olduğu için üretimimiz kısmen Avrupa pazarına erişim sağlıyor ve bu Ukrayna’daki üreticiler için ek fırsatlar yaratıyor. Ukrayna’nın potansiyelini kullanarak askeri veya sivil ürünlerin satışından bahsediyoruz.” dedi.

Ukrayna’nın Baykar Makine ile drone ve uçak üretimi gibi yeni ortak projelerde yer almasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

SAHA Expo 10 Kasım’da İstanbul’da başladı. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise ikinci en büyük savunma ve havacılık kümelenmesi olan İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayicileri Derneği (SAHA) tarafından organize ediliyor. Avrupa, Asya ve Afrika’dan 300’den fazla savunma ve uzay kuruluşu etkinlikte yüksek teknolojili ürünler sundu.

Ukrayna sergide, Ukrspetsexport Şirketler Grubu’nun ortak sergisi, Motor Sich, FED, Ivchenko-Progress, Radionix, Defense Technologies LLC, Ukraviaprom Association, Karazin Üniversitesi, Harkov Ulusal Havacılık Üniversitesi’nin stantlarıyla temsil edilmektedir.

13 Kasım’a kadar etkinlik çevrimdışı ve 15 Kasım 2021’den 15 Şubat 2022’ye kadar çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek olup, bunun için sanal sergiye erişim sağlayan özel bir uygulama oluşturuldu. Detaylar için SAHA İSTANBUL web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com